Als ouder speel je een centrale rol in de seksuele opvoeding van je kind. Toch is het niet altijd gemakkelijk om met je kind over seksualiteit te praten, zeker nu je kind volwassen en zelfstandig wordt.

Er zijn voor je kind

Het belangrijkste wat je kunt doen, is laten merken dat je zoon of dochter naar je toe kan komen met vragen en problemen. Jongeren voelen zich soms ongemakkelijk om seksualiteit met hun ouders te bespreken, maar ze vinden het wel fijn dat ze bij hun ouders terechtkunnen als dat nodig is.

Het is dus belangrijk om steun en een luisterend oor te bieden als je kind naar je toe komt met vragen of problemen op het gebied van relaties, liefde en seksualiteit. Ook als je kind zit met dingen die moeilijk voor je zijn. Bijvoorbeeld als je zelf moeite hebt met homoseksualiteit en je zoon denkt dat hij homoseksueel is. Het is belangrijk te laten zien dat je er voor hem bent, ook omdat jongeren die verliefd worden op iemand van het eigen geslacht, zich heel eenzaam kunnen voelen.

Seksuele weerbaarheid

Jongvolwassenen die goed weten wat ze wel en niet willen op seksueel gebied staan sterker in hun schoenen. Ze kunnen beter hun wensen en grenzen aangeven en laten zich minder snel onder druk zetten om verder te gaan dan ze eigenlijk willen.

Jongeren voelen zich ook meer verantwoordelijk voor wat ze doen, als ze daar vooraf over hebben nagedacht. Stimuleer jongvolwassenen om na te denken over wat het wel en niet wil en over de mogelijke gevolgen van de keuzes die ze maken.

Bijvoorbeeld: over de mogelijke gevolgen van onveilig vrijen, over wie verantwoordelijk is voor anticonceptie als je besluit om seks te hebben, over wat je kunt doen als je iets niet wilt, over hoe je kunt omgaan met diversiteit in ideeën over seksualiteit.

Meer informatie

Als praten niet lukt, dan kun je jongvolwassen tot 25 jaar wijzen op een website met betrouwbare informatie zoals Sense.info. Via deze site wordt ook doorverwezen naar andere betrouwbare websites.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.