De morning-afterpil is een noodpil die je dochter kan slikken als ze onveilige seks heeft gehad en niet zwanger wil worden. Er kan bijvoorbeeld iets misgegaan zijn met het condoom of ze kan de pil vergeten zijn.

Wat moet je dochter weten over de morning-afterpil?

  • Je dochter kan de morning-afterpil zonder recept van de huisarts kopen bij de drogist of apotheek. De goedkoopste pil kost ongeveer 15 euro. Als je dochter de morning-afterpil via een recept haalt, krijgt ze hem vergoed als ze nog geen 21 jaar is.
  • De morning-afterpil werkt het best als je hem zo snel mogelijk na de onveilige seks gebruikt. Afhankelijk van het type pil kan je dochter hem tot 120 uur (5 dagen) na de onveilige seks innemen.
  • De pil kan bijwerkingen geven (hoofdpijn, misselijkheid, gespannen borsten), maar dit gaat vaak binnen een dag weer over.
  • De morning-afterpil is geen abortuspil! De pil zorgt ervoor dat een zwangerschap wordt voorkomen, niet dat een zwangerschap wordt afgebroken.

Kijk voor meer informatie over de morning-afterpil op Sense.info.

Weer ongesteld worden

Wacht af totdat je dochter ongesteld wordt. Wordt ze ongesteld, dan is ze niet zwanger. Wordt ze niet ongesteld op de normale tijd, dan is het verstandig om een zwangerschapstest te doen. Er is namelijk een kleine kans dat de morning-afterpil niet heeft gewerkt. Door de morning-afterpil kan je dochter wel eerder dan normaal ongesteld worden. Dat is normaal.

Spiraaltje als alternatief

Tot vijf dagen nadat je dochter onveilige seks heeft gehad, kan ze een koperspiraal laten plaatsen. Dit voorkomt zwangerschap. Het voordeel hiervan is dat ze in de toekomst ook nog beschermd is, wel vijf tot tien jaar. Het spiraaltje moet ingebracht worden door een arts. Je dochter kan daarvoor het best een afspraak maken bij de huisarts.

Anticonceptie

De morning-afterpil is een noodpil. Gebruik hem dus alleen in geval van nood. Wil je dochter altijd goed beschermd zijn tegen zwangerschap, dan kan ze beter een anticonceptiemiddel kiezen zoals de pil, het spiraaltje of de ring. Deze middelen werken veel beter om zwangerschap te voorkomen dan de morning-afterpil. Bovendien hoeft ze zich dan niet steeds zo’n zorgen te maken over een mogelijke zwangerschap.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.