Wil je puber een lening afsluiten? Omdat het iets wil kopen waar nu even geen geld voor is? Of om de studie van te betalen? Lenen is een mogelijkheid. Maar het is wel belangrijk om over een aantal dingen na te denken:
- Heeft je kind de lening echt nodig?
- Lukt het wel om de lening af te lossen?
Spelregels voor lenen
Heeft je kind eenmaal besloten om een lening af te sluiten, vertel dan dat het belangrijk is om je te houden aan de spelregels.
- Sluit een lening pas af als je vooraf weet dat je de aflossing kunt betalen.
- Zorg ervoor dat je niet langer hoeft af te lossen dan de termijn dat je het artikel kunt gebruiken.
- Betaal niet meer voor je lening dan nodig is.
Lenen als student
Soms is de studiefinanciering, eventueel aangevuld met het geld van een bijbaan niet voldoende is om van rond te komen. Je kind kan dan extra geld lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Dit is een lening met een lage rente en een gunstige terugbetalingsregeling. Jongeren kunnen ook tijdelijk geld lenen, bijvoorbeeld voor een paar maanden. Dat is handig voor studenten die bijvoorbeeld voor een tijd in het buitenland gaan studeren en daardoor extra kosten maken.
Lenen bij een bank
De meeste banken willen best geld lenen aan studenten. Dat heet een studentenkrediet. Dat lijkt fijn, maar er zijn ook nadelen aan verbonden.
- Als je geld leent, betaal je rente. Dat kan soms oplopen tot wel 10 procent. Als je kind € 100,00 leent, moet het later € 110,00 terugbetalen.
- Zolang je kind studeert, hoeft het nog niets terug te betalen aan de bank. Dat hoeft pas na afloop van de studie. Jongeren die veel geld lenen, moeten dus ook veel terugbetalen. Als ze dan niet meteen een baan vinden, kan het lastig worden om de lening terug te betalen.
COVID-19
Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.