Je zoon of dochter gaat zelfstandig wonen. Dat betekent ook: elke dag zijn of haar eigen eten koken. Dat is even wennen! Misschien woont je kind met anderen in een huis en koken ze samen of om de beurt.

Een kookboek

Je kunt je kind een kookboek voor beginners geven. Of een kookboek met eenvoudige maaltijden. Er zijn ook speciale kookboeken voor studenten. En je kunt recepten vinden op de website van het Voedingscentrum.

Eetgewoonten kunnen veranderen

De eetgewoonten van je zoon of dochter kunnen veranderen als hij of zij op zichzelf gaat wonen. Misschien gaat je kind meer eten, meer snoepen of snacken, of wat vaker alcohol drinken dan thuis. Het kan gebeuren dat je kind, door zijn of haar nieuwe eetgewoonten wat dikker of dunner wordt. Daar hoef je je niet meteen zorgen om te maken.

Aankomen of afvallen

Valt je zoon of dochter veel af? Of komt hij of zij juist veel aan? Dan kan er iets aan de hand zijn. Misschien vindt je kind het niet gemakkelijk om zelfstandig te zijn. Het is soms best wennen aan een eigen leven. Daar kan je kind stress van krijgen. En stress kan eetproblemen veroorzaken.

Heb je het vermoeden dat je zoon of dochter erg ongezond, te veel of te weinig eet? Praat er daar samen over. Blijf je je zorgen maken? Stel dan voor om (samen) naar de huisarts te gaan.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.