Veel jongeren vinden zichzelf te dik en zouden er graag uit willen zien als fotomodellen. Die verwachting kan makkelijk tot teleurstellingen leiden, want veel van de foto’s die in bladen staan zijn gefotoshopt en kleding staat bij fotomodellen altijd anders dan wanneer je het zelf draagt. Gewicht heeft daarop nauwelijks invloed.

Eetstoornissen bij meisjes en jongens

Jongeren moeten eraan wennen dat hun lichaam verandert. Meisjes krijgen bijvoorbeeld onder invloed van vrouwelijke hormonen bredere heupen en bovenbenen. Als je dochter zichzelf te dik vindt, bespreek dit dan met haar en bereken samen haar BMI om na te gaan of ze echt te zwaar is.

Ook jongens kunnen een eetstoornis ontwikkelen. Bij hen valt het vaak wel minder op en is het daardoor moeilijker te ontdekken.

Gezond gewicht door gezond eten

Over het algemeen is een dieet nergens voor nodig. Als het hele gezin gezond eet en jongeren voldoende beweging krijgen, leidt dit meestal vanzelf tot het juiste gewicht.

Verkeerd lijnen

Sommige meisjes lijnen op een ziekelijke manier. Een verkeerd dieet leidt tot overmatige honger, vaak op verkeerde momenten. Daardoor verliezen ze de controle gemakkelijker en gaan ze te veel eten. Dat leidt tot schuldgevoel waardoor ze nog strenger gaan lijnen en daardoor nog meer controle verliezen. Zo ontstaat er een cirkel die moeilijk te doorbreken is.

Zeker als je dochter lijnt terwijl ze niet dik of zelfs juist mager is, of als je merkt dat ze expres haar eten uitbraakt, moet je direct hulp zoeken bij de jeugdarts of huisarts. Het kan wijzen op anorexia of boulimia. Dat zijn ziektebeelden die levensgevaarlijk kunnen zijn. Een derde eetstoornis is orthorexia. Jongeren die dat hebben, willen supergezond eten en leven.

Waar kun je op letten?

Niet alle jongeren met een eetstoornis zien eruit als graatmagere fotomodellen, en het kan dan ook lastig te herkennen zijn. Meestal geldt alleen voor anorexia dat ondergewicht een kenmerk is voor de eetstoornis. Boulimia is vaak lastig te herkennen doordat schaamte hierbij een grote rol speelt.

Anorexia begint vaak met streng lijnen, gecombineerd met een negatief lichaamsbeeld. De symptomen zijn niet altijd duidelijk herkenbaar. Sommige jongeren eten wel normaal maar sporten ontzettend veel of slikken vermageringspillen. Veelvuldig met opzet overgeven, vaak meteen na het eten, komt ook voor.

Wat kun je doen?

  • Zorg dat je weet wat je kind eet en doet.
  • Probeer zo veel mogelijk samen te ontbijten en de warme maaltijd te gebruiken. Houd de regelmaat er in.
  • Probeer het zelfvertrouwen van je kind over het eigen lichaam te versterken.
  • Wijs je dochter op de website 99gram.nl. Hier kan ze alles lezen over gezond bezig zijn zijn met eten, uiterlijk en gewicht. Ze kan chatten met anderen en de website heeft zelfs een online behandeling.
  • Ook de websites Proud2bme.nl en Weet.info geven meer informatie en helpen bij het zoeken van hulp.

Op tijd hulp zoeken

Het is ingewikkeld om goed om te gaan met eetproblemen. Vraag bij twijfel tijdig advies bij de huisarts of een kliniek voor eetstoornissen en zoek zo nodig hulp. Daar kun je beter iets te vroeg mee zijn dan te laat, want als anorexia of boulimia eenmaal zo erg wordt dat het lichaam verzwakt, is de weg terug veel moeilijker.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.