Apneu betekent dat ademstilstand tijdens de slaap. Het is niet bekend of het bij jongeren vaak voorkomt.

Als de ademstilstand niet te lang duurt en het niet zo vaak gebeurt, dan is het niet schadelijk voor je kind. Stokt de adem tijdens de slaap minimaal 20 keer per nacht langer dan 10 seconden, dan is dat apneu.

Gevolgen

Bij ademstilstand komt er geen zuurstof in het lichaam. Gebeurt dat te vaak of te lang, dan kan dat ernstig zijn. Door het slechte slapen is iemand met apneu overdag slaperig, heeft soms hoofdpijn en kan zich moeilijk concentreren.

Wat veroorzaakt apneu?

Apneu of ademstilstand kan komen doordat de spieren tijdens het slapen ontspannen. De tong en weke delen in de keel blokkeren dan de ademhaling. Als jongeren die last hebben van apneu alcohol drinken, dan verslappen hun spieren waardoor de apneu kan verergeren. Jongeren met overgewicht hebben ook meer last van apneu.

Wat kun je doen?

  • Zorg dat er niemand rookt in de nabijheid van je kind. Leg je kind uit dat het zelf ook beter niet kan roken. Rook prikkelt het neus- en keelslijmvlies. Daardoor zwelt dat eerder op en krijgt je kind eerder last van apneu.
  • Maak je je zorgen, adviseer je kind dan naar de huisarts te gaan. Apneu is niet het eerste waar veel huisartsen aan denken.
  • Heeft je kind overgewicht, dan is afvallen het beste advies. Bijvoorbeeld door gezonder te eten en meer te bewegen.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.