Van zelfvertrouwen wordt je kind ook weerbaar(der). Kinderen die weerbaar zijn, kunnen hun grenzen goed aangeven. Ze durven voor zichzelf op te komen maar ook steun te zoeken. Daarvoor moet je kind zichzelf belangrijk en goed genoeg vinden.

Heeft je kind weinig zelfvertrouwen?

Kinderen die onzeker zijn en weinig zelfvertrouwen hebben, zijn vaak op zichzelf. Daardoor krijgen ze op school soms niet die aandacht (van de leerkracht) die ze nodig hebben. Ze leggen moeilijker contact en hebben minder vrienden. Dat belemmert hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Een mogelijke oorzaak van weinig zelfvertrouwen is dat je kind wordt gepest.

De weerbaarheid van je kind vergroten

Weerbaarheid hangt af van de aanleg en het karakter van je kind. Probeert je kind bijvoorbeeld makkelijk iets nieuws of maakt het makkelijk nieuwe vrienden? Kan het ruzies weer goedmaken? Je kunt je kind helpen om de weerbaarheid te vergroten.

 • Vertel je kind regelmatig waar het goed in is.
 • Geef regelmatig complimentjes.
 • Probeer je kind te stimuleren om gevoelens uit te spreken en luister goed.
 • Je kind kan zelf heel veel. Laat zien dat je daar vertrouwen in hebt.
 • Moedig je kind aan om zelf oplossingen te vinden.
 • Leg uit dat je kind eigen grenzen kan stellen en dat het goed is dat het zich daar zelf ook aan houdt.
 • Doe af en toe iets nieuws met je kind. Moedig het aan om mee te doen en geef complimentjes als het goed gaat.
 • Je kunt je kind voorbereiden op nieuwe dingen, uitleggen wat er gaat gebeuren en het op zijn gemak stellen.
 • Je kunt je kind prijzen als het contact probeert te maken met andere kinderen.

Weerbaarheid gepest kind vergroten

Kinderen die gepest worden zijn vaak verlegen of juist aanvallend naar andere kinderen. Dat heeft te maken met hun onzekerheid. Ze weten niet zo goed hoe ze op een leuke of makkelijke manier contact kunnen maken. Hoe kun je je kind dan helpen?

 • Geef je kind het goede voorbeeld in hoe je contact maakt met anderen. Ook op sociale media. Bijvoorbeeld door belangstelling te tonen voor anderen en vragen te stellen. Geef ook het goede voorbeeld in hoe je reageert op anderen. Zeg het duidelijk als je iets niet leuk vindt, maar beheers je woede.
 • Help je kind zich bewust te worden van zijn eigen gedrag. Vraag bijvoorbeeld hoe je kind meestal reageert op een pester. Vraag dan hoe je kind dat anders zou kunnen doen. Bijvoorbeeld er wél iets van zeggen of juist niet reageren? Je kunt ook samen oefenen hoe je kind het anders wil doen. Zo leert je kind dat hij zelf ook iets kan doen aan het pesten.

Weerbaarheidstraining

Je kunt je kind ook laten meedoen aan een weerbaarheidstraining. Daar leren ze om met woorden en via lichaamstaal (houding, stemgebruik en oogcontact) te reageren op ongewenst gedrag. Ook een cursus zelfverdediging is een mogelijkheid.

Filmpje: Fiona over weerbaarheid

Bron: Opvoedinformatie Nederland
Hoe kan je jouw kind helpen meer zelfvertrouwen te krijgen en weerbaarder te worden? Fiona geeft je tips.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.