Is je kind nog heel jong? Dan gaat het meestal nog niet alleen naar school, maar wordt gebracht en gehaald. Oudere kinderen gaan vaak zelfstandig naar school.

Zelfstandig in het verkeer

Het is belangrijk dat kinderen leren zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. Als je je kind elke dag lopend of met de fiets naar school brengt, leert het spelenderwijs hoe het moet reageren in het verkeer. Ook in gevaarlijke verkeerssituaties.

Verkeersveiligheid rondom school

Het is goed voor de veiligheid rondom de school, als je met je kind loopt of fietst naar school. Er ontstaat vaak een chaos rondom de school als veel ouders tegelijk hun kinderen met de auto brengen. Sommige scholen hebben daarom een 'kiss-and-ride-strook'. Dan kun je je kind gemakkelijk voor de school afzetten en meteen weer doorrijden.

Schoolbus

Misschien heeft de basisschool van je kind een schoolbus om kinderen op te halen en weer thuis te brengen. Het is een extra service van de school. De schoolbus brengt en haalt meestal kinderen tot en met groep vier en soms ook oudere kinderen die ver weg wonen. Bij het wegbrengen laat de chauffeur je kind nooit alleen thuis achter. Als er niemand thuis is, gaat je kind weer mee terug naar school. Het kan zijn dat de school een ouderbijdrage vraagt om de kosten van de schoolbus te dekken.

Leerlingenvervoer

Voor kinderen die ver van school wonen, of die vanwege een handicap of stoornis niet zelf naar school kunnen gaan, is er het leerlingenvervoer. Meestal worden de kosten van leerlingenvervoer (gedeeltelijk) vergoed. Je vraagt het leerlingenvervoer aan bij je gemeente. Elke gemeente regelt het leerlingenvervoer anders. Je moet voor elk schooljaar een nieuwe aanvraag indienen. Wil je meer weten over het leerlingenvervoer? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid of op Oudersenonderwijs.nl.

Met het openbaar vervoer

Woon je wat verder weg van school? Dan moet je kind misschien met het openbaar vervoer naar school. Het is voor je kind heel spannend als het voor het eerst met de bus of de trein naar school gaat. Het voelt zich misschien onzeker. Het is daarom prettig als je de eerste paar keer met je kind meereist. Om met het openbaar vervoer te reizen heeft je kind een OV chipkaart nodig. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar krijgen korting in de trein en in de bus. Op de website van de vervoerder in jouw regio vind je hier meer informatie over.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.