Als je op vakantie gaat, is het verstandig om je goed voor te bereiden, zeker wanneer je een lange of verre reis gaat maken.

Voor kinderen is op vakantie gaan heel spannend, op een leuke manier. Ze kunnen bovendien al enorm genieten van de voorpret!

Voor vertrek

Voordat je vertrekt is het verstandig om een lijst te maken van alles wat nog geregeld moet worden. Zorg bijvoorbeeld voor de nodige inentingen, vraag aan een bekende om de planten water te geven en voor de post te zorgen, denk eraan dat je de gaskraan dichtdraait en dat je de prullenbak leegt en het vuilnis weggooit.

Inpakken

Voor het inpakken is het handig om eerst een lijst te maken van wat je mee wilt nemen. Natuurlijk staan daar kleding en schoon ondergoed op, maar denk ook aan verzorgingsproducten, geneesmiddelen en reisdocumenten. Daarnaast is het verstandig om je verzekeringspapieren bij de hand te hebben. Maak kopieën van je reisdocumenten en andere belangrijke papieren voor het geval dat ze kwijtraken of gestolen worden.

Voor de kinderen

Het is een goed idee om een aparte lijst te maken van wat je voor je kind mee wilt nemen. Afhankelijk van de leeftijd van je kind kunnen daar dingen opstaan als speelgoed, (voor)leesboekjes, zonnebrandcrème en een zonnehoedje of pet. Iets oudere kinderen kun je zelf hun tas laten inpakken. Zie erop toe dat ze niets vergeten en geen overbodige spullen inpakken.

Medische artikelen

Als iemand in het gezin geneesmiddelen gebruikt, is het natuurlijk belangrijk om die niet te vergeten. Vraag ook een doktersverklaring in het Engels aan je huisarts zodat je kunt aantonen dat het om geneesmiddelen gaat. Het komt soms voor dat geneesmiddelen in het buitenland aangezien worden voor drugs.

Andere medische artikelen die je nodig zou kunnen hebben, zijn onder andere pijnstillers, neusdruppels, een middel tegen diarree, een middel tegen reisziekte, een slaapmiddel, zalf tegen insectenbeten en jeuk, pleisters, jodium en een thermometer.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.