De volgende tips zijn nuttig voor onderweg, of je nou met de auto op vakantie gaat of met de trein of het vliegtuig.

Tegen de verveling

Een lange reis op de achterbank kan saai zijn voor kinderen. Als ze zich vervelen kunnen ze gaan jengelen en zeuren. Zorg daarom dat je kind iets te doen heeft.

  • Bedenk van tevoren samen wat je meeneemt, bijvoorbeeld speelgoed, stripboeken, luisterboeken en muziek. Geef niet alles tegelijk.
  • Je kunt onderweg leuke spelletjes doen met auto’s, nummerborden en plaatsnamen. Een voorbeeld is een spelletje waarbij je stil moet zijn als je een rode auto ziet, en weer mag praten als je een groene auto ziet.
  • Praat ook met elkaar over wat je ziet onderweg.

Even uit de auto

Vooral wanneer je een lange reis maakt, kun je het best regelmatig stoppen. Je kunt dan even lopen en een broodje eten. Dat geeft kinderen ook de mogelijkheid om hun energie kwijt te raken, bijvoorbeeld door rond te lopen of even te voetballen op het gras bij de parkeerplaats.

Eten en drinken

Het is belangrijk om van tevoren goed te eten en te drinken. Dat geldt zeker wanneer je kind snel last heeft van wagenziekte, omdat eten tijdens het rijden misselijkheid kan veroorzaken. Geef je kind daarom onderweg liever licht verteerbaar voedsel, zoals fruit, crackers, soepstengels en plakjes komkommer. Probeer wel vast te houden aan de regel van 3 maaltijden per dag en maximaal 4 keer iets tussendoor.

Zijn we er bijna!?

Kinderen willen graag weten hoe lang ze nog in de auto moeten zitten. Daarom is het verstandig om je kind van tevoren te laten zien waar je naartoe gaat en welke route je rijdt. Als je kind oud genoeg is om kaart te lezen, kun je het een eigen routekaart geven.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.