Kinderen zijn vaak erg vatbaar voor verkoudheid en oorontsteking. Een oorontsteking is pijnlijk en vervelend.

Oorpijn

Oorpijn is te herkennen aan zeurende, scherpe, stekende of kloppende pijnklachten. Soms komt er etter of bloederig vocht uit het oor. De ontsteking kan diep in het oor liggen. Daarbij kan het ook zijn dat je kind koorts heeft.

Soms ligt de oorzaak van oorpijn buiten het oor. Er is dan sprake van ‘uitstralende pijn’, bijvoorbeeld pijn veroorzaakt door een aandoening aan het gebit, aan de amandelen, in de mond of in de keel of de nek.

Loopoor

Via de buis van Eustachius kan de ontsteking zich uitbreiden naar het oor. Ontstekingsvocht (pus) kan vervolgens een pijnlijke druk geven op het trommelvlies. Soms ontstaat daardoor een klein scheurtje in het trommelvlies waardoor de pus naar buiten komt. Dit is een loopoor. De pijn en de koorts worden dan minder. De pus ziet eruit als snot. Het is lichtgeel-groen, vrij dun en het stinkt vaak.

Heeft je kind een loopoor? Zorg dan dat het oor goed schoon blijft.

  • Dep regelmatig de pus uit de oorschelp. Doe dit met een wattenbolletje, nooit met wattenstokjes!
  • Was daarna goed je handen.
  • Maak alles schoon waar de pus mee in contact is geweest.

Trommelvliesbuisjes

Het kan ook zijn dat je kind niet verkouden is, maar dat de buis van Eustachius niet goed functioneert. In dat geval kunnen er trommelvliesbuisjes geplaatst worden.

Genezing

Een oorontsteking gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf weer over. Misschien is het gehoor nog een paar weken verminderd, maar dit geneest ook vanzelf.

Naar de huisarts?

Het is alleen nodig om in de volgende situaties naar de huisarts te gaan:

  • als je kind langer dan 3 dagen pijn en koorts heeft;
  • als je kind voor de derde keer in een jaar oorpijn heeft;
  • als er langer dan 2 weken vocht uit het oor komt;
  • als je kind voortdurend blijft huilen en ontroostbaar is.

Kijk ook eens bij:

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.