Hand-voet-mondziekte (HVM) is een meestal onschuldige aandoening bij kinderen. Je ziet kleine, roodomrande blaasjes op de handen, voeten en in de mond. De blaasjes kunnen pijn doen.

Hand-voet-mondziekte is iets anders dan de veeziekte ‘mond- en klauwzeer’.

Verschijnselen van hand-voet-mondziekte

De meeste kinderen hebben geen last van een infectie van hand-voet-mondziekte.

Heeft je kind er wel last van, dan begint het met lichte koorts en misselijkheid. De eerste anderhalve dag voelt je kind zich niet lekker en kan het last hebben van keelpijn, hoesten, neusverkoudheid, overgeven, hoofdpijn, spierpijn, buikpijn, diarree en niet willen eten. Daarna krijgt je kind rode vlekken in de mond die overgaan in blaasjes. Die blaasjes worden groter, waardoor pijnlijke zweertjes ontstaan in het mondslijmvlies. Hierna krijgt tweederde van de kinderen rode lijnen op de handpalmen en voetzolen en rode, langwerpige bultjes met gele blaasjes. Die bultjes jeuken niet. Sommige kinderen krijgen ook uitslag op de billen.

Hoe komt het?

De belangrijkste veroorzakers van hand-voet-mondziekte zijn twee virussen. De verschijnselen treden meestal drie tot zes dagen na besmetting op. Het virus verspreidt zich door de lucht via vochtdruppeltjes die afkomstig zijn uit de mond van het zieke kind, door aanhoesten of via de ontlasting.

Wat kun je er aan doen?

Je kind geneest vanzelf weer. Zorg dat je kind goed drinkt en geef het paracetamol tegen de pijn. Helpt dat niet, overleg dan met je huisarts.

Je kind is ongeveer 2 weken lang besmettelijk. Zorg dus dat je kind zijn handen wast na toiletgebruik. Let er ook op dat je kind niet door te hoesten andere kinderen besmet.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.