Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie (ongesteld zijn) tussen hun 10e en 15e jaar. Onder invloed van hormonen is er voor het eerst een eicel gerijpt in de eierstok. Een meisje is vruchtbaar vanaf de eerste eisprong en kan vanaf dan zwanger raken.

Wat is menstruatie?

Als een gerijpte eicel niet wordt bevrucht, sterft deze af. Het overtollige slijmvlies en bloed worden afgestoten. Dat heet menstruatie en duurt meestal tussen de drie en acht dagen.

Vlak voor en tijdens de menstruatie kan een meisje sneller gaan huilen of prikkelbaar en chagrijnig worden. Ook kan ze last krijgen van hoofdpijn, buikpijn of pijn in de rug.

De eerste menstruatie

Vaak is het zo dat bij meisjes de borstontwikkeling al op gang is gekomen. Ook hebben ze al schaamhaar. Pas dan worden ze voor het eerst ongesteld. Je kunt ervan uitgaan dat de menstruatie ongeveer een tot anderhalf jaar na het begin van de borstontwikkeling begint.

Soms hebben meisjes een paar maanden voordat ze voor het eerst ongesteld worden last van wat roodbruine afscheiding.

Oorzaak onregelmatige menstruatie

De menstruatie is na de eerste keer niet meteen regelmatig. Soms blijft een tweede menstruatie een paar maanden uit. Pas vanaf twintig jaar krijgen de meeste vrouwen een regelmatige menstruatiecyclus.

In het begin kan de menstruatie nog wel eens onregelmatig zijn en kunnen meisjes last hebben van veel bloedverlies. Dat komt meestal doordat het lichaam nog niet gewend is aan de hormonen.

Andere oorzaken

Andere oorzaken voor een onregelmatige of zelfs wegblijvende menstruatie zijn:

Uiteraard kan een uitblijvende menstruatie ook betekenen dat je dochter zwanger is. Maak je je zorgen over een onregelmatige of uitblijvende menstruatie? Dan kun je het best contact opnemen met je huisarts. Pas vanaf de leeftijd van 20 jaar krijgen de meeste vrouwen een regelmatige menstruatiecyclus.

Voorbereiding op de menstruatie

Sommige meisjes kijken uit naar hun eerste menstruatie. Het bevestigt voor hen dat ze een vrouw worden. Andere meisjes zien er juist tegenop. Je kunt je kind erop voorbereiden door:

  • voor haar eerste menstruatie informatie te geven over wat de menstruatie inhoudt en hoe de cyclus verloopt;
  • uit te leggen wat er in het lichaam van een vrouw gebeurt;
  • haar proberen gerust te stellen als ze er tegenop ziet;
  • als ze net menstrueert, advies te geven over maandverband en tampons, of haar tips geven voor als ze menstruatiepijn heeft.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.