Buiten spelen, in de tuin, in het park of op de speelplaats, is goed voor de motorische ontwikkeling van je kind. De motoriek van je peuter ontwikkelt zich snel. Vanaf een jaar of drie gaat het klimmen en klauteren steeds makkelijker. Ook op de basisschool blijft de motoriek van je kind zich ontwikkelen. Je kind leert in bomen klimmen en kan ladders gebruiken. Je kind gaat steeds beter klimmen.

Klimmen en klauteren is een kwestie van durven. Het ene kind durft meer dan het andere. Een kind dat hier moeite mee heeft, kan bang of onzeker worden. Als ouder kun je je kind steunen door bijvoorbeeld wat vaker naar speeltuinen te gaan waar mooie klimtoestellen staan. Het kan helpen als je je kind een beetje aanmoedigt. Niet ieder kind vindt klimmen leuk, en dat hoeft natuurlijk ook niet. Er zijn genoeg andere manieren om te bewegen.

Veilig klimmen en klauteren

Veiligheid is belangrijk. Tot een jaar of vijf kun je je kind beter nog wat in de gaten houden, zodat het geen gevaarlijke dingen doet. Maar je kind heeft ook de kans nodig om zelf dingen uit te proberen. Zorg daarom voor een veilige omgeving met een zachte ondergrond. Probeer zelf niet angstig te reageren, want daar kan je kind van schrikken. Oudere kinderen weten vaak al goed wat ze kunnen.

Filmpje: Hoe laat ik mijn kind veilig uitdagend buiten spelen?

Bron: Opvoedinformatie Nederland
Kinderen leren veel van uitdagend buiten spelen, ook wel risicovol spelen genoemd. Toch vragen veel ouders zich af: hoe laat ik mijn kind uitdagend, maar ook veilig buiten spelen? Presentatrice Fiona en deskundige Zeina Bassa van VeiligheidNL vertellen hier meer over in dit filmpje.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.