De HPV-vaccinatie beschermt tegen bepaalde vormen van kanker, zoals baarmoederhalskanker. Meisjes krijgen een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze 13 worden.
Besmetting met HPV
Vrouwen kunnen baarmoederhalskanker krijgen na een infectie met HPV, het 'humaan papillomavirus'. Dat virus wordt meestal tijdens seks overgebracht. Huidcontact in de schaamstreek is voldoende, maar besmetting kan ook gebeuren via de huid van de handen en vingers. Het HPV-virus kan ook andere vormen van kanker veroorzaken.
HPV veroorzaakt baarmoederhalskanker
Zeker 80 procent van de mensen (met seksuele contacten) heeft wel eens een HPV-infectie gehad. Meestal verdwijnt het virus vanzelf weer uit het lichaam, maar soms niet. Er zijn geen medicijnen tegen. Het virus kan cellen aantasten in de baarmoederhals en zo kan kanker ontstaan. Vanaf de besmetting duurt het meestal 15 jaar of langer voordat een vrouw de ziekte krijgt.
Wanneer krijgt mijn dochter de HPV-vaccinatie?
De vaccinatie is het meest effectief bij meisjes die nog geen seks hebben gehad. Je dochter krijgt daarom een uitnodiging in het jaar dat ze 13 jaar wordt.
Hoeveel prikken?
De HPV-vaccinatie bestaat uit twee of drie prikken. Het is afhankelijk van de leeftijd waarop de eerste prik gehaald wordt of de prik voldoende bescherming biedt. Haalt je dochter voor haar 15e verjaardag de eerste prik, dan is hierna nog maar één prik nodig. Tussen de twee prikken zit een half jaar. Als je dochter beide prikken haalt, is ze voldoende beschermd tegen baarmoederhalskanker. Haalt je dochter de eerste prik na haar 15e verjaardag, dan volgen er nog twee prikken.
Ook voor jongens
Het HPV-virus kan ook andere vormen van kanker veroorzaken, zoals peniskanker of keelkanker. Daarom krijgen in 2021 ook jongens een oproep voor de HPV-vaccinatie. De leeftijd voor de vaccinatie gaat dan ook omlaag. Alle kinderen van negen jaar krijgen dan een uitnodiging voor de prik.
Bijwerkingen
Denk je dat je dochter een bijwerking heeft van de HPV-vaccinatie, meld dit dan op de website Lareb.nl of bij je huisarts. Meer informatie over baarmoederhalskanker en de HPV-vaccinatie kun je vinden op de website Rijksvaccinatieprogramma.nlvan het RIVM.
COVID-19
Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.