Eten is een genot voor kinderen, vooral als ze de vrijheid krijgen om zonder dwang nieuwe dingen te proeven en proberen. Om een gezond eetpatroon te ontwikkelen is het belangrijk dat ze langzaam kunnen wennen aan nieuwe smaken en zelf leren aangeven wat ze lekker vinden. Helaas gaat er ook wel eens iets mis.

Wat kan er mis gaan?

In het hoofd van een kind kunnen er soms dingen misgaan als het om eten gaat. Heel jonge kinderen kunnen ontdekken dat ze ouders op de kast kunnen krijgen door niet te willen eten: ze kunnen het als machtsmiddel gaan gebruiken.

Kinderen die groter worden (vaak in de prepubertijd, soms al eerder), kunnen veranderingen in hun lichaam zien die ze niet mooi vinden. Ze vinden zichzelf bijvoorbeeld te dik en kunnen zich schuldig voelen als ze veel eten. Om zelf controle te krijgen over hun lichaam kunnen ze gaan lijnen. Dit (en veel meer) kan leiden tot anorexia, boulimia, of orthorexia (supergezond willen eten en leven).

Waar let je op bij een eetstoornis?

Anorexia begint vaak met streng lijnen, gecombineerd met een negatief lichaamsbeeld. Symptomen zijn niet altijd duidelijk herkenbaar: sommige kinderen eten wel normaal maar sporten ontzettend veel of slikken vermageringspillen. Veelvuldig met opzet overgeven, vaak gelijk na het eten, komt ook voor.

Wat kun je doen?

  • Zorg dat je weet wat je kind eet en doet.
  • Probeer zo veel mogelijk samen te ontbijten en de warme maaltijd te gebruiken. Houd de regelmaat er in.
  • Probeer het zelfvertrouwen van je kind over het eigen lichaam te versterken.
  • Wijs je dochter op de website 99gram.nl. Hier kan ze alles lezen over gezond bezig zijn zijn met eten, uiterlijk en gewicht. Ze kan chatten met anderen en de website heeft zelfs een online behandeling.
  • Ook de websites Proud2bme.nl en Weet.info geven meer informatie en helpen bij het zoeken van hulp.

Op tijd hulp zoeken

Het is ingewikkeld om goed om te gaan met eetproblemen. Vraag bij twijfel tijdig advies bij de huisarts of een kliniek voor eetstoornissen en zoek zo nodig hulp. Daar kun je beter iets te vroeg mee zijn dan te laat, want als anorexia of boulimia eenmaal zo erg wordt dat het lichaam verzwakt, is de weg terug veel moeilijker.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.