De meeste kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen. De frisse lucht is natuurlijk heel gezond, maar actief spelen helpt ook om overgewicht te voorkomen en het is goed voor de motorische ontwikkeling. Door met andere kinderen buiten te spelen wordt je kind sociaal sterker.

Jonge kinderen

Jonge kinderen weten nog niet goed wat gevaar is. Het is daarom verstandig om in de buurt te zijn en op je kind te letten. Voor kinderen is het heerlijk om de wereld al spelend te ontdekken. Als je voortdurend verbiedt wat je kind wil gaan doen, leert het niet zelf om risico's te onderscheiden. Een vertrouwde en begrensde omgeving is daarom de ideale speelplek voor jongere kinderen.

Van zes tot negen jaar

Kinderen van zes tot negen jaar gaan vaak zelf buiten spelen. Maak duidelijke afspraken over waar je kind gaat spelen, met wie en hoe laat het weer thuis moet zijn. Kinderen zijn nog impulsief en houden zich niet altijd aan de afspraken. Hier kun je een passende maatregel voor bedenken. Laat van de andere kant ook duidelijk merken hoe goed je het vindt als je kind zich wel aan de afspraken houdt.

Wat is er buiten te doen?

Kinderen vinden het vooral fijn om te fietsen, te voetballen, te skaten, buitenspelletjes te doen, verstoppertje te spelen en naar een speeltuin te gaan. Ga ook eens naar een plek waar je kind kan spelen met zand, water en takken, of boomstammen waar je op kunt klimmen. Op zo'n plek kunnen kinderen hun fantasie goed gebruiken.

Van negen tot twaalf jaar

Oudere kinderen zijn gewend om buiten zelfstandiger te zijn. Andere kinderen ontmoeten is steeds vaker de reden om buiten te spelen. Ze gaan bijvoorbeeld graag samen voetballen of verstoppertje spelen. Natuurlijk is het ook leuk om zelf samen met je kind iets te doen buiten, een spelletje badminton bijvoorbeeld.

Risico's leren inschatten

Het is belangrijk dat kinderen tijdens het spelen de ruimte krijgen om te ontdekken. Zo leren ze om risico's in te schatten en ze verleggen hun grenzen. Kinderen vinden het leuk om risicovol te spelen omdat ze hierbij opwinding, spanning en trots ervaren. Natuurlijk moet je kinderen beschermen tegen risico's. Maar een bult of een schaafwond is vaak helemaal niet erg. Sterker nog, er zitten zelfs voordelen aan risicovol spelen, want het vergroot het zelfvertrouwen en het doorzettingsvermogen van je kind.

Weerbaarheid

Uiteraard moeten kinderen nooit iets tegen hun zin doen en mogen ze nooit met iemand meegaan die ze niet kennen. Het is belangrijk dat je dit goed uitlegt, maar maak je kind niet bang. Je kunt de weerbaarheid van je kind ook vergroten door een sport als judo.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.