Op de basisschool worden vriendschappen steeds belangrijker voor kinderen. Je kind leert heel veel van het omgaan met andere kinderen.

Sommige kinderen hebben moeite met het leggen van contacten. Ze kruipen snel in hun schulp en vinden het moeilijk om spontaan op andere kinderen af te stappen of om met ze te spelen. Ook zijn er kinderen die andere kinderen slaan of bijten om contact te maken, ook al zijn ze nog maar 4 of 5 jaar oud.

Contact maken

Als je kind zich zo gedraagt, is het belangrijk om te kijken wat er achter dat gedrag zit. Probeer je kind alternatieven te geven om contact te maken op een leuke manier. Als dat niet helpt of als je het te lastig vindt, is het goed om advies te vragen of hulp te zoeken.

Het wezen van vriendschap

Of het nu goed of minder goed gaat, je kunt met je kind praten over vriendschap en het wezen van vriendschap. Vertel iets over je eigen vriendschappen. Vraag je kinderen wie hun beste vrienden zijn, of met wie ze (nog beter) bevriend zouden willen zijn. Vraag ook hoe dat voelt. Het is goed om kinderen te prijzen als ze goed zijn in het maken en onderhouden van vriendschappen: ‘Jouw vrienden kunnen echt blij zijn met iemand zoals jij!’

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.