Als je kind ouder is dan vijf jaar betekent dat niet altijd dat het 's nachts wakker wordt om te plassen. Plast jouw kind ook nog wel eens in bed? Dit is helemaal niet raar. Ongeveer 15 procent van de kinderen tussen vijf en zes jaar plast een of meer keren per week in bed. Bij jongens komt het vaker voor dan bij meisjes. Als je kind ouder wordt, verdwijnt het bedplassen vaak vanzelf.

Gevolgen van bedplassen

Kinderen die 's nachts in bed plassen schamen zich daar meestal voor. Ze durven bijvoorbeeld niet bij een vriendje of vriendinnetje te logeren of op vakantie te gaan. Hoe ouder kinderen worden, hoe vervelender ze het bedplassen gaan vinden. Ook voor jou als ouder is het lastig. Je moet regelmatig 's nachts je kind en het beddengoed verschonen en extra wassen.

Wat kun je doen?

  • Houd een vast ritme aan om naar de wc te gaan. Bijvoorbeeld bij het opstaan, voor het naar school gaan, tussen de middag, na school, voor (of vlak na) avondeten en voor het slapen. Het is daarbij belangrijk dat je kind rustig kan zitten en geen dwang voelt.
  • Vertel je kind op een vriendelijke en positieve manier dat het de bedoeling is dat het bed droog blijft.
  • Gebruik geen luier. Je kind kan dan denken dat bedplassen erbij hoort.
  • Geef geen straf als je kind in bed heeft geplast. Bedplassen doen kinderen namelijk niet expres.
  • Geef je kind een compliment als het een nacht droog is gebleven.
  • Wees geduldig en zet je kind niet onder druk. Het bedplassen gaat niet binnen een paar dagen over.
  • Geef je kind ook 's avonds gewoon genoeg te drinken. Als hun blaas te leeg is, voelen kinderen 's nachts niet dat ze moeten plassen. Zo leren ze het gevoel niet goed kennen.
  • Kinderen kunnen soms bang zijn om 's nachts uit bed te komen. Praat hierover met je kind.
  • Heeft je kind een hoogslaper? Laat het dan tijdelijk op de grond slapen. Zo is het veel makkelijker om 's nachts uit bed te komen om te plassen.

Bedplassen verminderen?

Wil je kind echt iets doen aan het bedplassen? Dan kun je eraan denken om een bedplasmethode te gebruiken. Het is wel belangrijk dat je je kind hierop goed voorbereidt en dat je de methode volhoudt en doorzet. Probeer de methode minimaal acht weken, om te zien of je kind er goed op reageert. Elk kind reageert anders. Soms is er heel snel resultaat en soms heeft je kind meer tijd nodig.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.