In de eerste maanden wordt een baby meestal een paar keer per nacht wakker. Vanaf een halfjaar slapen de meeste baby’s gemiddeld vijf uur per nacht achter elkaar door. Als je baby één jaar oud is, slaapt hij ongeveer acht tot negen uur achter elkaar door, zonder dat hij jouw hulp nodig heeft om verder te slapen. Maar er zijn ook veel kinderen die dan nog wel hulp nodig hebben.

Er zijn grote verschillen tussen baby’s. Sommige baby’s zijn heel vroeg wakker. En soms heeft een baby wat meer tijd nodig om in een slaapritme te komen.

Zorg ervoor dat je zelf niet te moe wordt

De zorg voor je baby is soms vermoeiend, zeker als hij ’s morgens altijd vroeg wakker wordt. Probeer daarom zelf genoeg rust en ontspanning te krijgen. Probeer ook om de taken te verdelen met je partner. Of met opa, oma of een vriendin.

Waardoor worden baby’s vroeg wakker?

Als je baby ‘s morgens vroeg wakker wordt, dan kan dat door verschillende dingen komen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je baby honger heeft, dat het te koud of te warm is in de slaapkamer of dat er teveel geluid is in de kamer. Maar het kan natuurlijk ook, dat je kind wat minder slaap nodig heeft. Dan hoort vroeg wakker worden gewoon bij jouw kind.

Tips om je baby door te laten slapen

  • Zorg voor een vast dagritme en een vast ritueel bij het naar bed brengen.
  • Hang gordijnen op die de kamer verduisteren en zorg voor een rustige kamer.
  • Kijk naar het slaappatroon overdag. Houd eens bij hoeveel je baby overdag slaapt. Je kunt proberen om een slaapje overdag te laten vallen, of om je kind iets korter te laten slapen.
  • Gebruik je wel eens een tablet of telefoon om je baby rustig te maken? Ga hier bewust mee om.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.