Erg veel huilen komt voor bij 5 tot 40% van de baby's. Vroeger werd een baby die erg veel huilt een huilbaby genoemd. Elke ouder ervaart het huilen van een kind anders. Voor de ene ouder is 3 uur per dag veel en voor de andere ouder 1 uur per dag.

Normaal huilgedrag

Baby's huilen vanaf het moment dat ze geboren worden. Het is één van de manieren waarop baby's laten zien wat zij nodig hebben. Rond de leeftijd van 6 tot 8 weken huilen baby's gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Sommige baby's huilen dus minder, anderen meer. Je kunt het huilen proberen te voorkomen door je baby veel bij je te houden. Hierdoor leer je je baby goed kennen en weet je waarom hij huilt. Verder kan het creëren van rust en regelmaat ook helpen.

Oorzaak van veel huilen

Het is onbekend waarom de ene baby wel en de andere baby niet veel huilt. Meestal komt het huilen niet door een lichamelijke oorzaak. In ongeveer 5% van de gevallen huilt de baby veel door een lichamelijke oorzaak zoals bijvoorbeeld een reflux, een koemelkallergie of als je baby zich heeft overstrekt.

Te vroeg geboren baby's kunnen extra veel huilen als ze eenmaal thuis zijn. Hun signalen zijn vaak ook minder duidelijk. Kijk goed naar je baby zodat je er achter komt wat er aan de hand is.

Huilen en stress

Een huilende baby kan er voor zorgen dat je veel stress ervaart, waardoor je niet meer goed op je baby kunt reageren. Als je veel last hebt van stress is het verstandig om na te gaan hoe je dit kunt verminderen. Misschien werken ontspanningsoefeningen. Vraag gerust eens aan een familielid of vriendin om een middag op te passen, zodat je iets voor je zelf kunt gaan doen. Je kunt hier ook met het consultatiebureau of met de huisarts over praten.

Tips bij erg veel huilen

Er zijn verschillende manieren om je baby te troosten. Soms helpt helemaal niets. Probeer in dit soort situaties altijd rustig te blijven. Als je het gevoel krijgt dat je erg gestrest of gefrustreerd raakt, leg dan je baby op een veilige plek en loop even weg. Gebeurt dit erg vaak? Zoek dan steun of hulp bij mensen in de omgeving of vraag om advies bij het consultatiebureau.

Het huilen gaat over

Baby's blijven niet voor altijd huilen. Het kan een zware tijd voor je zijn, maar bedenk dat je kind op een dag echt niet meer zoveel huilt.

Hulp vragen

Het consultatiebureau kan samen met jou bekijken wat er aan de hand is als je baby veel huilt. Zij hebben een stappenplan voor baby's die veel huilen. Ze kunnen eventuele lichamelijke oorzaken uitsluiten en zij kunnen samen met jou kijken hoe je met het huilen kunt omgaan.

Abnormaal huilen

Het is belangrijk om goed naar het huilen van je baby te luisteren. Zo kun je erachter komen waarom je baby huilt. Huilt je kind abnormaal, of anders dan normaal? Zoals kreunend of zonder tranen. Vraag dan direct advies aan de huisarts of het consultatiebureau.

Filmpje: Fiona over huilen bij baby's

Bron: Opvoedinformatie Nederland
In dit filmpje legt Fiona uit waarom en hoeveel baby's huilen in de eerste weken en hoe je daar als ouders mee om kunt gaan.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.