Heeft je baby een tranend oog? Dat komt bij baby’s veel voor. Er kan wat viezigheid uit het oog komen. Houd het oog goed schoon.

Waarom heeft mijn baby een traanoog?

De traanbuisjes zitten in de hoeken van de oog, bij de neus. Ze voeren traanvocht af. Ze zijn in de eerste maanden nog niet helemaal open. Als het traanbuisje wat te nauw is, gaat het oog tranen. Als je baby 4 tot 6 weken is, gaat het traanbuisje meestal spontaan open. Soms blijft het buisje dicht.

Wat kun je doen als je baby een traanoog heeft?

  • Maak het oog een paar keer per dag schoon met een gaasje met lauw water.
  • Veeg zachtjes van buiten naar binnen.

Ontsteking van het traanbuisje

Het traanbuisje kan ontstoken raken, doordat bacteriën nog niet goed kunnen worden afgevoerd. Jammer genoeg gaat een traanoog dan niet snel over. Je kunt je baby dan helpen door de traanbuisjes drie keer per dag te masseren met een schone pink. Masseer de binnenste ooghoek aan de onderkant in de richting van de neus. Veeg het oog daarna schoon met een watje met uitgekookt, afgekoeld water. Masseer niet vaker, anders gaat het bindvlies ontsteken.

Moet je met een traanoog naar de huisarts?

Bij vieze ogen of ogen met pus (in de volksmond ook wel tochtoogjes genoemd) ga je naar de huisarts. Doe dat ook als het oogwit rood wordt of als je baby pijn lijkt te hebben.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.