Spetteren met water, liedjes zingen, gekke bekken trekken, stoeien en dollen - spelen met je baby is leuk en leerzaam. Spelen is belangrijk voor de verstandelijke, sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling van kinderen. Bovendien kun je door spelen de band met je kind versterken.

Spelen is leren voor een baby

Kinderen leren spelenderwijs de wereld om hen heen begrijpen. Ze doen tijdens het spelen nieuwe ervaringen op. Zo merken ze bijvoorbeeld dat een bal gaat rollen als je ertegen duwt en een blokje niet. Het is belangrijk dat je bij het spelen veel praat tegen je baby. Je kind leert dan de taal sneller begrijpen en later ook zelf spreken. Daarnaast leren kinderen door te spelen met andere mensen omgaan.

Spelontwikkeling

De ontwikkeling van je baby is één groot spel voor hem. In het begin hebben baby's nog geen speelgoed nodig. Spelen is dan vooral kroelen, knuffelen en liedjes zingen, maar al snel krijgt je kind interesse voor allerlei dingen. Baby's vinden het leuk om naar speelgoed te kijken met duidelijke kleuren en vormen. Een mobiel boven het bedje is bijvoorbeeld een goed idee. Je kind kijkt graag naar dingen die bewegen. Ook een speeltje dat geluid maakt, is interessant. Op deze jonge leeftijd moet je alle zintuigen prikkelen.

Motoriek ontwikkelen

Als je baby iets ouder is, strekt hij zijn handjes ook naar het speelgoed uit. Later vindt hij zelf rammelen en rinkelen heel leuk. Weer iets later kan hij al blokjes overpakken, op elkaar zetten en blokkentorentjes omvergooien. Rond 1 jaar is er al veel speelgoed waar je kind mee kan spelen. Ook gewone, alledaagse voorwerpen vormen leuk speelmateriaal, zoals doosjes die open en dicht kunnen, potjes die in elkaar passen, blaadjes in een boekje die je om kunt slaan, papier dat scheurt, pannen waar je op kunt trommelen, en nog veel meer. Je kind probeert van alles uit en leert daar veel van.

Tips bij het spelen

  • Het is verstandig om niet te veel speelgoed tegelijk te hebben staan. Als je een deel van het speelgoed opruimt, kun je regelmatig iets anders tevoorschijn halen. Dat is dan telkens weer een leuke verrassing voor je kind.
  • Het proces van spelen is belangrijker dan het eindresultaat.
  • De meeste gemeenten hebben een speelotheek. Daar kun je eerst eens uitproberen wat je kind echt leuk vindt.
  • Bij het kopen van speelgoed is het verstandig om op te letten of het veilig is.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.