In het leven van je baby gebeurt erg veel. Elke dag ontdekt hij weer nieuwe dingen. Baby's verwerken al deze ervaringen in hun slaap.

Slaapritme

Als je baby net geboren is, slaapt hij veel. Je baby heeft een eigen slaapritme. Voor iedere baby is dit anders. In de eerste 6 maanden slapen de meeste baby's 13 tot 15 uur per 24 uur.

Huilen

Sommige baby's huilen zichzelf vaak in slaap, ook als ze 's nachts even wakker worden. Dat kan erbij horen. Dit kan een korte periode zijn of wat langer duren. Is het alleen wat gepruttel, dan kun je het even aankijken. Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten. Werkt dat niet en gaat je baby harder huilen? Pak je kind dan op om het te troosten en leg het weer neer als het helemaal gekalmeerd is.

Het huilen kan ook een patroon worden. Als het huilen een probleem is geworden, dan zijn er verschillende mogelijkheden om hier iets aan te doen. Je kunt zelf veel doen om slaapproblemen te voorkomen.

Moeilijk in slaap vallen

Het kan zijn dat je baby moeilijk in slaap valt. Misschien huilt je kind hard, of blijft het maar huilen.

  • Ga na wat er aan de hand kan zijn. Misschien is je kind niet slaperig genoeg?
  • Niet ieder kind heeft evenveel slaap nodig. Pas de bedtijd dan aan.
  • Misschien huilt je baby omdat hij ergens last van heeft, bijvoorbeeld omdat er een tand doorkomt.
  • Als je baby ontroostbaar huilt, is hij niet rustig genoeg om weer in slaap te vallen. Zorg dat je baby rustiger wordt en leg hem daarna weer terug op de eigen slaapplek.
  • Een vast bedritueel helpt je kind om een goed slaappatroon op te bouwen.

's Nachts wakker worden

Een baby wordt in de eerste maanden 's nachts verschillende keren wakker. Je geeft voeding en daarna valt hij weer in slaap. Langzamerhand gaat je baby leren om zelf verder te slapen zonder dat voeding of hulp nodig is.

Het kan gebeuren dat je baby opeens weer 's nachts je hulp nodig heeft bij het verder slapen. Goede slapers kunnen een tijdlang slechte slapers zijn. Veel kinderen zijn 's nachts soms even wakker en vallen dan vanzelf weer in slaap. Andere baby's zijn juist vroeg wakker.

Naar dromen

Soms wordt een kind paniekerig en huilend wakker, omdat het heeft gedroomd. Dat kan heel naar zijn om te zien. Probeer je kind dan toch in zijn eigen bed te troosten, zonder het licht aan te doen. Stel je baby gerust door te praten, wrijven en kalmeren. Als het nodig is, pak je je kind op tot het weer gerust is.

Als je kind gekalmeerd is, leg je het weer terug in bed. Dit kan een moeilijk moment zijn, omdat je baby dan graag bij je blijft. Probeer je baby gerust te stellen, door erbij te blijven en het eigen bedje weer prettig te maken. Zorg ervoor dat het bedje een veilige en fijne plek is. Blijf erbij tot je kind weer gerust is en kan inslapen.

Angstig of ziek

Blijf bij het troosten zo veel mogelijk in de eigen kamer van je kind, zodat het zich daar weer veilig voelt. Zet eventueel het bedje van je kind in je eigen slaapkamer. Bij de ouders slapen geeft een kind veel veiligheid en vertrouwen. Het kan een goede oplossing zijn, als je kind erg angstig of ziek is.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.