Ieder kind slaapt wel eens slecht. Dat is normaal. Maar als het vaker gebeurt, is dat natuurlijk lastig. Kijk wat de reden van het slechte slapen kan zijn en probeer daar iets aan te doen. Zorg ook dat je zelf voldoende rust en ontspanning krijgt. De meeste slaapproblemen zijn tijdelijk en verdwijnen vanzelf na een aantal weken of maanden.

Mogelijke oorzaken van slaapproblemen

  • Je kind kan ergens angstig voor zijn.
  • Ziekte en nare ervaringen. Als je kind ziek is, heb je het veel op de arm om het gerust te stellen. Hierdoor kan het ritme in de war zijn.
  • Een onrustige omgeving. Denk hierbij ook aan het gebruik van beeldschermen.
  • Warmte, kou en lichtinval. Die kunnen ervoor zorgen dat je kind niet doorslaapt.
  • Spanning, ruzie en onrust in huis. Deze kunnen ook samengaan met gedragsproblemen en slecht slapen.
  • Geen regelmaat. Als je kind geen regelmaat heeft, kan het onrustig worden. Je kind herkent dan niet wat er gaat gebeuren en kan daardoor niet rustig afscheid nemen van de dag. Of je baby is te vermoeid en kan zichzelf niet meer rustig maken om in slaap te vallen.

Tips om slaapproblemen te voorkomen

Er zijn algemene slaaptips die je kunnen helpen bij het vinden van een slaapritme voor je baby. Regelmaat en structuur zijn belangrijk om slaapproblemen te voorkomen. Je kunt hiervoor de volgende methoden hanteren.

Tip 1. Naar bed als je baby slaperig wordt

Breng je kind naar bed wanneer het slaperig wordt. Op die manier leert je kind om zelf in slaap te vallen.

Tip 2. Voorkom dat je baby overstuur raakt

Voordat baby's in slaap vallen, is het vrij normaal dat ze nog even wat pruttelen of huilen. Laat je kind even met rust en geef het de kans om zelf weer in slaap te vallen.

Lukt dat niet, troost je kind dan om te voorkomen dat het hard begint te huilen en van streek raakt. Een kind dat overstuur is, valt immers niet zo makkelijk in slaap. Je baby heeft dan meer tijd nodig om zich weer gerust en veilig te voelen. Je kunt je kind wiegen of zacht een liedje zingen. Sommige ouders aaien van achter naar voren over het hoofd en de ogen, terwijl ze sussende geluiden maken.

Tip 3. Zorg voor rust en structuur

Zorg ook overdag voor rust en structuur. Voorkom te veel prikkels door drukte in huis, andere kinderen die rondom het slapen veel lawaai maken, de radio of de televisie. Hoe minder spanning en opwinding voor het slapen, hoe makkelijker een kind in slaap valt. Zo vind je het misschien leuk om nog even een kiekeboespelletje te doen vlak voor het slapen. Het kan je baby vrolijk maken, maar het kan ook voor extra prikkels zorgen, waardoor je baby lastiger in slaap valt. Gebruik je soms een telefoon of tablet om je baby rustig te maken? Daarvan kan je baby slechter gaan slapen. Doe dit zo min mogelijk en zeker niet rond het avondeten of bedtijd.

Tip 4. Zorg voor een vast bedritueel

Probeer regelmatige bedtijden aan te houden en bied een positief en rustig bedtijdritueel.

Als deze tips niet helpen, neem dan voor advies contact op met het consultatiebureau bij jou in de buurt.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.