Als je baby na een flinke verkoudheid ineens veel huilt en naar de oortjes grijpt, kan het oorpijn hebben. Gelukkig gaat het meestal binnen een paar dagen vanzelf weer over.

Hoe ontstaat oorpijn bij baby’s

Oorpijn bij een baby komt meestal door een ontsteking in het middenoor. Deze begint met een verkoudheid. Door de druk in het middenoor gaat het trommelvlies bol staan. Dat doet pijn. Je baby voelt een zeurende, scherpe, stekende of kloppende pijn in of rond het oor.

Waaraan kun je nog meer merken dat je baby een oorontsteking heeft?

Het kan zijn dat er wat vocht of bloed uit het oortje komt. Ook kan je kind koorts hebben. Misschien hoort je baby slechter dan normaal. Dat gaat na een paar weken vanzelf over.

Wat kun je doen als je baby oorpijn heeft?

  • Als een kind oorpijn heeft is het belangrijk dat hij of zij genoeg blijft drinken. Het is niet erg als een kind niet wil eten.
  • Als je baby drie maanden of ouder is, mag je tegen de pijn eventueel paracetamol geven. De drogist of apotheek kan je adviseren over de juiste dosering en de juiste vorm (drankje, tablet of zetpil).

Wanneer moet je met oorpijn naar de huisarts?

Het is alleen nodig om naar de huisarts te gaan als:

  • Je kind langer dan drie dagen pijn en koorts heeft.
  • Er langer dan twee weken vocht uit het oor komt.
  • Je kind voortdurend blijft huilen en ontroostbaar is.
  • Je kind voor de derde keer in een jaar oorpijn krijgt.

Kijk voor meer informatie over oorpijn op Thuisarts.nl.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.