Ieder lichaam ontwikkelt zich in een eigen tempo. Schrik niet als het geslachtsdeel er anders uit ziet dan je gewend bent. Zolang je baby geen pijn heeft, hoef je je geen zorgen te maken over het uiterlijk.

Indaling van de zaadballen

Bij jongens ontwikkelen de zaadballen (testikels) zich al tijdens de zwangerschap. Voor de geboorte dalen de zaadballen in de balzak in. Na de geboorte hebben jongens twee zaadballen in hun balzak. Soms vindt er geen indaling plaats of daalt er maar een zaadbal in. De andere blijft dan achter in de lies of in de buikholte. Dit kan later problemen opleveren met de vruchtbaarheid.

De arts van het consultatiebureau controleert de indaling als je met je zoon op het bureau komt. Je kunt daar om meer informatie vragen.

Verkleving van de voorhuid

Bij jongens komt het vaak voor dat de voorhuid van de penis verkleefd is. Probeer het niet los te maken en maak alleen de plekken schoon waar je bij kunt. Voordat je zoon zeven is, verdwijnt de verkleving meestal vanzelf. Als er door de verkleving klachten ontstaan, is het verstandig om dat bij het consultatiebureau of met de huisarts te bespreken.

Verkleving van de schaamlippen

Bij meisjes zijn de schaamlippen soms voor een deel aan elkaar verkleefd. Hier kun je beter niets aan doen; het laat vanzelf los. Maak alleen de plekken schoon waar je bij kunt. Als er door de verkleving klachten ontstaan, is het verstandig om dat bij het consultatiebureau of met de huisarts te bespreken.

Hygiëne

Je kunt de piemel of schaamlippen en vagina van je baby gewoon met water wassen. Gebruik geen zeep. Let op dat de plooitjes goed schoon en droog zijn. Bij een jongen hoeft de voorhuid nog niet teruggetrokken te worden. Dat kan pas als de voorhuid loskomt van de eikel, ergens tussen het derde en het zesde jaar.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.