Als je kolft, bewaar je de melk in de koelkast of de vriezer. Voor gebruik moet je de melk natuurlijk eerst even ontdooien en opwarmen.

Moedermelk ontdooien

Ingevroren melk kun je laten ontdooien in de koelkast of onder lauwwarm stromend water. Is de melk helemaal ontdooid, dan kun je hem nog 24 uur in de koelkast bewaren. Je kunt deze melk niet opnieuw invriezen!

Moedermelk opwarmen

Moedermelk kun je opwarmen in:

  • een flessenwarmer;
  • een pannetje met warm water;
  • de magnetron.

In de magnetron verwarm je een flesje van 100 milliliter melk ongeveer 30 seconden op 600 watt. Schud het flesje halverwege om de warmte te verdelen. Doe dit nog een keer als de melk op temperatuur is. Bedenk wel dat iedere magnetron anders is en probeer het dus eerst even uit.

Temperatuur van de moedermelk

Laat de melk niet warmer worden dan 30 of 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur. De beschermende stoffen uit je melk verdwijnen als de melk warmer wordt dan 50 graden. Laat een druppel warme melk op de binnenkant van je pols vallen. Voelt het lauw en niet pijnlijk? Dan is de temperatuur precies goed.

Niet vaker opwarmen!

Je kunt melk maar één keer opwarmen! Heb je melk opgewarmd en weer koud laten worden, gooi hem dan weg, want dan is hij niet goed meer.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.