Als je kind voor het eerst zelf gaat lopen, zet het zomaar opeens vanuit een staande houding een paar stappen. In het begin houdt je kind zich nog vast aan de box, een stoel, de bank of aan jou.

Wanneer gaat je kind lopen?

De meeste baby's kunnen aan de hand lopen tussen de 8 en 15 maanden. Maar de verschillen tussen kinderen zijn groot. Je kind loopt eerst een tijdje langs de rand van de box, de tafel of de bank. Daarna gaat je kind echt loslopen. Sommige baby's kunnen al met 10 maanden echt loslopen, anderen doen het later. Het duurt ongeveer 4 maanden vanaf het moment dat je kind gaat staan en langs de rand gaat lopen, tot het moment dat je kind losloopt. Maar het kan ook langer duren. De meeste kinderen kunnen rond 18 maanden loslopen.

Hoe leert je kind lopen?

Baby's die beginnen met lopen, trekken vaak hun knieën hoog op. Sommige baby's zetten eerst hun tenen op de grond, andere zetten hun voeten plat neer. In het begin loopt je kind nog wankel en niet soepel. Eigenlijk is het meer een soort waggelen. Je baby maakt kleine stappen. Het lukt nog niet om over voorwerpen op de grond heen te stappen. De eerste paar weken kan je kind ook nog niet goed stilstaan en valt het vaak om. Maar je kind krijgt een steeds beter evenwichtsgevoel en de spieren worden sterker.

Hoe kun je je kind helpen?

Heeft je kind het lopen eenmaal ontdekt, wil je kind dat ook graag doen.

  • Je helpt je kind door het de ruimte te geven.
  • Let ook op de veiligheid thuis. Ruim voorwerpen op de grond op, zodat je kind er niet over struikelt.
  • Op een gladde vloer kan je kind beter op sokken met antislipnoppen of op zachte leren slofjes lopen.
  • Op vloerbedekking loopt je kind lekker op blote voeten, want dan heb je beter grip op de vloer.
  • Schoenen zijn pas nodig als je met je kind buiten gaat lopen.

Hoe leert je kind steeds beter lopen?

Je kind wil vast ook graag dingen voor zich uit duwen, zoals een loopkar of een poppenwagen. Als je kind wat ouder wordt, is buiten spelen in de tuin of op de speelplaats heel goed voor de motorische ontwikkeling. Je kind kan nu leren klimmen en klauteren.

Liever geen loopstoeltje

Gebruik liever geen loopstoeltje. Je kind kan er snel mee vooruit en zo tegen een muur op botsen, van de trap vallen of opeens bij stopcontacten en het fornuis komen. De kans op ongelukken is dus groot. Bovendien leert je kind niet eerder lopen door het gebruik van een loopstoel. Er zijn zelfs aanwijzingen dat een loopstoel juist een negatief effect heeft op de motorische ontwikkeling. Op de website Veiligheid.nl vind je meer informatie.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.