Soms ontwikkelt een kind zich minder goed door een of meer lichamelijke problemen. Sommige aandoeningen zijn aangeboren, andere ontstaan pas later.

Lichamelijke problemen en aandoeningen

Er zijn veel verschillende aandoeningen die te maken hebben met de lichamelijke ontwikkeling. Sommige aandoeningen zijn heel ernstig, andere aandoeningen zijn lichter. Voorbeelden van aandoeningen die te maken hebben met de lichamelijke ontwikkeling zijn een lui oog, een waterhoofd, een open rug, een hazenlip of een aangeboren vlek, zoals een wijnvlek.

Gevolgen voor de ontwikkeling

Lichamelijke aandoeningen kunnen van invloed zijn op de hele ontwikkeling van een kind. De lichamelijke ontwikkeling hangt sterk samen met de algemene ontwikkeling. Daarom is het goed om zo vroeg mogelijk hulp in te schakelen als je denkt dat je kind zich minder goed of snel ontwikkelt dan je had verwacht. Het kan komen door de aandoening. Dan is het belangrijk dat je kind heel gericht gestimuleerd wordt in een bepaalde ontwikkeling of juist leert omgaan met een beperking. Zo bied je je kind de kans om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Op die manier help je ook jezelf en je gezin om op een goede manier om te gaan met beperkingen.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.