Het tongriempje is het vliesje onder de tong. Sommige baby's worden geboren met een strakke of te korte tongriem. Baby's met een te kort tongriempje kunnen hun tong niet ver genoeg uitsteken.

Problemen bij het voeden

Als je baby een te korte of te strakke tongriem heeft, kan dat problemen geven bij het voeden. Dat kan bij borstvoeding, maar ook bij het drinken uit een fles. Je baby kan de tepel en tepelhof of de speen niet goed in zijn mond nemen om te drinken. Er klinkt een klikkend of smakkend geluid tijdens het voeden als het vacuüm wordt verbroken (er komt dan lucht bij). Je baby laat de borst of de fles daardoor vaak los.

Als je baby niet goed kan drinken door de te korte tongriem, kan het zijn dat je baby niet genoeg groeit. Als moeder kun je last krijgen van tepelkloven, ook al leg je je baby goed aan.

Doorknippen van het tongriempje

Als je baby een te korte tongriem heeft en dit problemen geeft bij het voeden, kan het helpen om een klein knipje te laten maken in de tongriem. Overleg hierover met de jeugdarts van het consultatiebureau. Of neem contact op met de huisarts of verloskundige.

De ingreep duurt maar kort, niet langer dan 10 à 15 seconden. Als het gebeurt voordat je baby drie maanden is, bloedt het bijna niet. Een verdoving is op deze leeftijd niet nodig. Je baby kan meteen weer aan de borst. Nabloeden komt bijna niet voor. Het is ook niet nodig om pijnstillers en antibiotica te gebruiken.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.