Als kinderen leren eten, gaat dat gepaard met veel geknoei. Ze willen het helemaal zelf doen en beleven daar veel plezier aan. In eerste instantie vindt je kind het ook prachtig om in het eten te voelen en te graaien. Dit gaat vanzelf weer over. Om je kind te helpen bij het leren eten kun je kiezen uit allerlei hulpmiddelen.

Eten met een lepel

Vanaf 6 maanden, en soms ook wat eerder, kun je met bijvoeding beginnen. Je kunt de fijngeprakte voeding met een klein lepeltje horizontaal naar de mond van je baby brengen. Hij ziet de lepel aankomen en doet zijn mond open. Als je de lepel licht op de tong drukt, zal je baby het voedsel van de lepel gaan zuigen en haal je de lepel horizontaal weer uit zijn mond. Je kunt beter niet de lepel afschrapen langs zijn tanden of kaakrand.

Happen en slikken

Natuurlijk morst je baby. Hij moet nog leren het eten in de mond te houden en door te slikken. Gaandeweg leert hij het eten van de lepel te happen door met zijn lippen de lepel stevig te omsluiten en zijn tong naar achteren te bewegen. Lukt het niet meteen of houdt hij zijn lippen stijf op elkaar, wacht dan één of twee weken en probeer het dan nog eens.

Drinken uit een beker

Tussen de 6 en 8 maanden kun je je kind uit een beker laten drinken. Eerst houd je zelf de beker nog vast. Je kunt je kind tussen de gewone maaltijden door af en toe een beetje water in een beker geven. Tussen de 8 en 12 maanden kunnen kinderen de beker zelf naar de mond brengen.

Gebruik liever geen tuitbeker

Je kunt je kind beter niet uit een tuitbeker laten drinken, want met een tuitbeker of zuigfles houd je het bestaande zuig- en slikpatroon van je baby in stand. Voor de ontwikkeling van de mondfuncties en de spraak- en taalontwikkeling is drinken uit een gewone beker dus aan te bevelen.

Het is ook onverstandig je kind zoete dranken uit een zuigfles te geven. Dit veroorzaakt gaatjes in het gebit. Natuurlijk mag je kind tussendoor nog wel eens uit een fles drinken.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.