Hib-ziekten worden veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie is vooral schadelijk voor kinderen jonger dan 5 jaar. De Hib-bacterie kan longontsteking, hersenvliesontsteking en een ontsteking van het strottenklepje veroorzaken.

Als je vermoedt dat je kind geïnfecteerd is met de Hib-bacterie en daar ziek van geworden is, is het dringend noodzakelijk om medische hulp in te schakelen.

Symptomen van Hib-infectie

Je herkent een infectie bijvoorbeeld aan een neus- en keelontsteking (snotneus), hoge koorts en braken, nekstijfheid, huidbloedingen, coma of een epileptische aanval. Specifieke verschijnselen bij baby's zijn luierpijn (hevig huilen als je de beentjes optilt bij het verschonen), sufheid en soms een te lage lichaamstemperatuur in plaats van koorts.

Vaccinatieschema Hib

Sinds 1993 worden alle kinderen ingeënt tegen de Hib-bacterie. De vaccinatie biedt langdurige bescherming. Heb je als moeder de 22 wekenprik gehaald? Dan ziet het vaccinatieschema tegen Hib ziet er als volgt uit:

  • 3 maanden: vaccinatie tegen DKTP-Hib-HepB
  • 5 maanden: vaccinatie tegen DKTP-Hib-HepB
  • 11 maanden: vaccinatie tegen DKTP-Hib-HepB

Heb je als moeder geen 22 wekenprik gehaald? Dan krijgt je kind bij 2 maanden een extra vaccinatie DKTP-Hib-HepB.

Meer informatie over het vaccinatieschema is te vinden op Rijksvaccinatieprogramma.nl.

Bijwerkingen van de vaccinatie

De meeste kinderen hebben geen bijwerkingen van de vaccinatie; misschien alleen een zwelling en pijn op de plek van de injectie. Sommige kinderen krijgen iets ernstiger bijwerkingen, zoals koorts en veel huilen. Deze bijverschijnselen verdwijnen meestal binnen 24 uur. Als de koorts hoger is dan 39 graden, is het raadzaam om je huisarts hiervan op de hoogte te houden.

Wat kun je doen na de vaccinatie?

Als ouder kun je het best de plek van de injectie masseren direct na de vaccinatie. Dit vermindert de pijn. Een koud kompres of ijs is niet nodig; dit kan de bijwerkingen zelfs verergeren. Het is verstandig om je baby van tevoren goed te laten eten, omdat hij misschien na de injectie niets meer wil eten. Als je kind koorts heeft, geeft het dan extra vocht (water drinken). Je kunt je kind eventueel een paracetamolzetpil geven.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.