Je baby gaat je vertrouwen als je liefde geeft, contact maakt en goed reageert op zijn behoeften. Er ontstaat dan een band tussen jullie. Een ander woord daarvoor is: hechting.
De eerste 1000 dagen
De eerste 1000 dagen van je kind zijn heel belangrijk. Dat is de tijd vanaf het begin van de zwangerschap tot je kind ongeveer 2 jaar is. Wetenschappers hebben ontdekt dat die eerste periode veel invloed heeft op het gedrag, de gezondheid, het leervermogen en het welzijn van je kind, ook later. Een goede band tussen jou en je kind is de basis voor de ontwikkeling van je kind.
Presentatrice Fiona en deskundige Tessa Roseboom vertellen in dit filmpje meer over hoe belangrijk de eerste 1000 dagen zijn.Een goede band met je kind
Een goede band geeft je kind vertrouwen en dat is nodig voor een gezonde ontwikkeling. Kinderen die de juiste aandacht en zorg krijgen, voelen dat ze de moeite waard zijn en krijgen meer zelfvertrouwen. Jij als ouder bent de veilige basis. Zo durft je kind de wereld om hem heen te gaan ontdekken. Je bent ook een veilige haven: je kind vertrouwt erop dat het bij pijn of angst altijd bij jou terecht kan. Kinderen die een goede band hebben met hun ouders, kunnen zich ook hechten aan andere mensen.
Tips voor een goede band met je kind
Je kunt als ouder veel doen om een goede band met je kind op te bouwen. Kijk en luister goed naar je kind. Ga voor jezelf na wat je kind denkt, voelt en wil. Zo leer je de signalen steeds beter herkennen en merk je wat je kind nodig heeft. Als je reageert op die signalen, bouw je vanzelf de band tussen jou en je kind. Dit betekent dat je:
- reageert op het contact dat je baby zoekt;
- zelf contact met je kind zoekt, bijvoorbeeld op momenten dat je kind zich verveelt;
- je kind voedt als het honger heeft;
- het troost als het huilt;
- je baby wiegt en liefdevol aanraakt;
- speelt of zingt als je kind dat wil;
- laat merken dat je begrijpt wat je kind wil;
- de volle aandacht geeft;
- de tijd neemt om samen dingen te doen.
Telefoon
Steeds vaker zie je ouders achter de kinderwagen met hun mobiel in de hand. Het lijkt alsof dit geen kwaad kan, maar het is niet goed voor de band met je kind. Je baby is steeds op zoek naar (oog)contact. Hij wil dan even jouw aandacht en bevestiging dat het goed gaat. Dat doet hij om zich veilig te voelen. Als je niet op deze signalen reageert, moet je kind het alleen uitzoeken. Dat is niet goed voor de band met je kind.
Elke keer dat je met je mobiel bezig bent, ben je onbereikbaar voor je kind. Zet meldingen op je telefoon daarom uit, zet hem op 'stil' of leg hem ver weg als je baby wakker is. Bekijk je telefoon weer als je kind slaapt of iemand anders voor je baby zorgt.
Als je geen (sterke) band voelt
Meteen na de geboorte voel je de band met je kind misschien nog niet zo sterk. Dat kan verschillende oorzaken hebben.
- Je hormonen zijn nog aan het veranderen.
- Als de bevalling heel zwaar was, moet je dat misschien eerst nog verwerken.
- Als je baby in de couveuse ligt, is het het lastiger om een band op te bouwen.
- Misschien huilt je baby veel.
- Je verwachtingen zijn misschien heel anders.
- Je moet nog wennen aan het nieuwe leven, zeker bij een eerste kind.
- Je hebt misschien zorgen, bijvoorbeeld over geld of ziekte.
Ook vaders of co-ouders voelen in het begin soms nog geen sterke band. Zij hebben tijdens de zwangerschap minder contact met de baby gehad.
Wat kun je doen?
Je kan je heel naar of schuldig voelen als je nog geen sterke band met je kind voelt. Meestal komt dit wel goed. Laat je negatieve gevoelens toe en probeer te begrijpen waarom je je zo voelt. Geef jezelf de tijd. Zorg voor rust door een dagritme te zoeken dat bij jou past. Voor vaders of co-ouders is het extra belangrijk dat ze na de geboorte vaak contact met hun kind maken.
Je kunt ook hulp zoeken bij anderen. Praat bijvoorbeeld met je partner, vrienden, familie, je huisarts, verloskundige, kraamverzorgende of de jeugdarts van het consultatiebureau. Blijf er niet alleen mee lopen. Je hoeft je er niet voor te schamen.
Filmpje: Sjoerd maakt contact
Bron: KIJKEENBABYIn het filmpje van KIJKEENBABY zie je hoe Sjoerd contact maakt met zijn moeder.COVID-19
Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.