Gordelroos of herpes zoster is een huiduitslag en kan besmettelijk zijn. Gordelroos komt heel zelden bij baby’s voor.

Hoe ontstaat gordelroos?

Wanneer je kind de waterpokken heeft gehad, blijft dat virus ongemerkt achter in de huid. Soms wordt het virus weer actief en veroorzaakt het gordelroos. Het is niet helemaal duidelijk waardoor het virus actief wordt; misschien door een verminderde weerstand of oververmoeidheid. Je kunt in je leven vaker gordelroos krijgen.

Wat zijn de symptomen van gordelroos?

  • Gordelroos verschijnt daar waar het waterpokkenvirus is achtergebleven in de huid.
  • Het komt altijd voor op één lichaamshelft in de vorm van een deel van een gordel.
  • Meestal begint het met pijn, jeuk en een tintelend gevoel.
  • Na een paar dagen ontstaan er groepjes met vocht gevulde blaasjes en rode vlekjes op de huid. Dit kan behoorlijk pijn doen en het kan ook zijn dat je kind grieperig of koortsig wordt.
  • Na verloop van tijd drogen de blaasjes in, kun je de korstjes voorzichtig van de huid af wassen en geneest de huid.

Wat kun je doen tegen gordelroos?

In de meeste gevallen gaat gordelroos vanzelf weer over. Er kunnen soms bepaalde complicaties optreden. Als de gordelroos bijvoorbeeld in het gezicht zit, kunnen de ogen of de oren aangetast worden. Het is belangrijk om dan langs de huisarts te gaan. Ook wanneer de klachten ernstig zijn of wanneer het te pijnlijk is, kun je de huisarts raadplegen.

Gordelroos is besmettelijk

Gordelroos is besmettelijk in de ‘acute fase’. Dat wil zeggen, in de fase dat er groepjes met vocht gevulde blaasjes en rode vlekjes op de huid zitten. Je kunt alleen iemand besmetten die nog geen waterpokken heeft gehad. De persoon die je besmet, kan er waterpokken van krijgen. Als je baby gordelroos heeft, is het belangrijk dat hij niet in de buurt komt van zwangere vrouwen, andere baby’s en zieke mensen. Een besmetting kan voor hen namelijk ernstige complicaties tot gevolg hebben.

Wil je meer informatie?

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over gordelroos en ook informatie over andere huidaandoeningen.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.