De meeste baby's die geboren worden na een normale zwangerschapsduur van negen maanden wegen tussen de 2500 en 4500 gram. Het gemiddelde daarvan is 3500 gram.

Kleine baby's

Een gewicht van 2500 gram of minder is laag, 1500 gram is zeer laag. Bij de volgende situaties kan het geboortegewicht van een baby te laag zijn:

Gevolgen van een laag geboortegewicht voor de gezondheid

Een laag geboortegewicht kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van een kind. Er is een groter risico op zuurstoftekort tijdens de geboorte en er is kans op een te laag suikergehalte in het bloed waardoor hersenschade kan ontstaan. Baby's met een laag geboortegewicht hebben daarom veel zorg nodig en worden meestal in een couveuse gelegd om ze warm te houden.

Grote baby's

Baby's die zwaarder zijn dan het gemiddelde van 3500 gram hebben een hoog geboortegewicht. In de meeste gevallen komt dit doordat de ouders ook groot zijn, maar in sommige gevallen is diabetes bij de moeder de oorzaak van een te hoog geboortegewicht. Het kan hierbij gaan om diabetes type 1 en 2, of zwangerschapsdiabetes.

Gewichtsverlies na de geboorte

Het is normaal dat een baby in de eerste week na de geboorte gewicht verliest, maar baby's mogen niet meer dan tien procent van hun lichaamsgewicht verliezen. Dit kan hun gezondheid in gevaar brengen.

Groeien

Na een week is je kind terug op het geboortegewicht. Vervolgens neemt het gewicht in de eerste vier maanden toe met ongeveer 100 tot 250 gram per week. Bij het consultatiebureau wordt bijgehouden hoeveel je kind weegt en wordt de groei gemeten.

Handige apps

  • GroeiGids app - Met de app van de GroeiGids kun je als (aanstaande) ouder de groei en ontwikkeling van je kind(eren) bijhouden.
  • iGrow - Met de app van TNO kun je eenvoudig zien hoe je kind (van 0-10 jaar) groeit, hoe lang je kind wordt en of het een gezond gewicht heeft.
  • Zwangerschap - Met de app van het Voedingscentrum kun je de groei en ontwikkeling van je kind in je buik en de eerste jaren daarna volgen.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.