Sommige kinderen zuigen op hun duim of hun vingers. De meeste kinderen houden op met duimen als ze ongeveer vier jaar zijn. Ouders geven baby's vaak een fopspeen, zodat ze rustiger worden.

Wanneer een fopspeen gebruiken?

Je kunt je kind een fopspeen geven als de borstvoeding of flesvoeding zonder problemen gaat. Uit onderzoek blijkt dat het risico van wiegendood tijdens het slapen mogelijk kleiner wordt door je kind een fopspeen te geven.

Probeer de speen alleen te gebruiken als je baby in slaap moet vallen en wanneer je baby zich duidelijk niet prettig voelt of moe is. Gebruik de speen niet de hele dag door.

Let op! Stop de speen niet eerst in je eigen mond en daarna in de mond van je baby. Zo kun je infecties overdragen.

Wat voor speen?

Een fopspeen moet stevig zijn, met gaatjes in het schild dat tegen het mondje aan zit. Je kunt de speen met een speciaal koord vastmaken aan de kleding. Let op dat het koord niet te lang is. Gebruik er geen ander touwtje voor, want je kind kan daarin stikken.

Gebruik in bed geen speenkoordje. Als het koordje losraakt, is dit gevaarlijk.

Duimen en scheefgroei van het gebit

Als kinderen nog duimen wanneer ze tanden krijgen, heb je kans dat hun tanden naar voren gaan staan en dat de kaak vervormt. Je kunt voorkomen dat je kind gaat duimen door het een fopspeen te geven, zodra het op de duim of vingers gaat zuigen.

Een speen is minder slecht voor het gebit dan duimen. Maar het is niet goed om te lang een speen te gebruiken. Leer spenen daarom ook weer af.

Openmondgedrag

Bij openmondgedrag blijft de mond van je baby een beetje openstaan. Dit kan komen door het duimen of het gebruik van de speen. De tong hangt slap tussen de lippen. Wanneer je kind gaat praten, heeft het door de slappe mondspieren soms moeite met het uitspreken van medeklinkers.

Ook bij een verkoudheid slaapt je kind soms met open mond, omdat het dan niet goed door de neus kan ademen. Soms ontwikkelt een kind openmondgedrag als het lang achter elkaar verkouden is geweest.

Fopspeen en borstvoeding

Je kunt beter geen fopspeen gebruiken in de eerste twee weken van je baby of als de borstvoeding nog niet goed gaat. De fopspeen kan er voor zorgen dat je minder lang borstvoeding kunt geven. Troosten kan ook door je baby te wiegen of aan de borst te leggen.

De fopspeen afwennen

Als je kind negen maanden is, kun je het gebruik van de speen afleren. Gebruik de fopspeen dan alleen nog bij het inslapen. Duimen afwennen is natuurlijk iets lastiger. Dat kan vaak pas als je kind iets ouder is.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.