Als je kind mogelijk last heeft van voedselallergie of voedselintolerantie, is het nodig om eerst uit te zoeken waar je kind precies overgevoelig voor is.

Onderzoek naar voedselallergie of voedselintolerantie

Het onderzoek naar voedselallergie- of intolerantie gebeurt altijd onder begeleiding van het consultatiebureau, je huisarts of een diëtist.

Als je baby borstvoeding krijgt, volg je zelf (onder begeleiding) vier weken een dieet zonder melk, ei en soja. Soms worden er nog meer voedingsmiddelen weggelaten. Als je baby kunstvoeding (flesvoeding) krijgt, wordt deze voeding vier weken lang vervangen door dieetvoeding.

Als na vier weken de klachten minder zijn geworden, volgt er een test met de voeding die je kind eerst kreeg. Komen de klachten weer terug, dan kan het zijn dat je baby een voedselallergie heeft.

Afspraak met een diëtist

Als je vragen hebt over een dieet voor jezelf, kun je een afspraak maken bij een diëtist. Is je baby jonger dan zes maanden, dan kun je met vragen bij het consultatiebureau terecht. Als je baby ouder is dan zes maanden, kan een diëtist altijd samen met jou bekijken welke voeding je baby nodig heeft. Dat kan ook als je kind allergisch reageert, wanneer het begint met vast voedsel.

Het is belangrijk dat je nooit zelf gaat proberen om voedingsmiddelen weg te laten. Doe dat alleen in overleg met het consultatiebureau of een diëtist. Het risico bestaat dat je baby anders voedingstekorten krijgt.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.