Je kunt verschillende houdingen aannemen als je borstvoeding geeft. De kraamverzorgende helpt je om de houdingen te leren. Kijk zelf welke houding je het prettigst vindt.

Liggend borstvoeden

Je ligt zelf op je zij, met je benen iets opgetrokken. Leg je baby ook op zijn zij, dicht tegen je aan met jullie buiken naar elkaar toe. Zijn mond is op de hoogte van je tepel. Wanneer je baby zijn mond wijd opendoet, trek je hem naar je toe.

Dit is een goede houding voor de eerste tijd na de geboorte en voor 's nachts. Je kunt rusten terwijl je baby drinkt. Vooral na een keizersnede kan deze houding fijn zijn. Je kunt een kussentje tegen de wond leggen. Dat beschermt je als je kind met de voetjes trappelt!

Zittend borstvoeden

Zittend borstvoeding geven kun je het best ontspannen doen in een stoel met een armleuning. Zet je voeten eventueel op een voetenbankje. Houd je baby op je arm. Draai zijn buik tegen die van jou. Zo kun je je baby met je arm ondersteunen. Een kussen op schoot of onder je arm kan ook prettig zijn.

Een tweede mogelijkheid is om in diezelfde zittende positie met één hand je borst vast te houden, terwijl je met je andere hand je baby naar je borst helpt. Zo kun je je baby gemakkelijk laten happen.

Wanneer je baby klaar is met de eerste borst kun je hem omdraaien en de andere borst aanbieden. Je kunt hem ook doorschuiven naar de andere borst. Hij komt dan in de bakerhouding of rugbyhouding te liggen.

Rugbyhouding of bakerhouding

Je legt je baby aan de zijkant van je lichaam, onder je arm op een groot kussen met zijn benen naar achteren. Het hoofd ligt dan bij je eerste borst, ondersteund door jouw hand. Denk maar aan hoe een rugbyspeler zijn bal vasthoudt! Zo kun je goed zien wat hij aan je borst doet. Bij de bakerhouding geef jij je baby niet de eerste borst, maar de tweede.

Deze houding is heel geschikt voor in de eerste week, maar ook als je baby heel onrustig drinkt of na een keizersnede. Ook bij grote borsten kan deze voedingshouding handig zijn.

Doorgeschoven madonna

Vooral heel kleine baby's zakken nog wel eens weg in de zittende houding. Ga dan zitten zoals hiervoor beschreven en ondersteun het hoofd van je baby met je hand. Je arm draagt het lijfje achter je baby langs. Je vrije hand kun je gebruiken om de borst vast te houden.

Rechtop borstvoeden

Wanneer kinderen al wat ouder zijn kunnen ze op veel verschillende manieren aan de borst drinken, bijvoorbeeld rechtop zittend op je schoot of zelfs staand naast je.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.