In de eerste dagen na de geboorte kan je baby een rode of blauwe vlek krijgen die bobbelig aanvoelt en boven op de huid lijkt te liggen. Dit is een aardbeienvlek, of hemangioom. Het wordt ook wel frambozenvlek genoemd. Na het verschijnen kan een aardbeienvlek nog behoorlijk groeien, van een kleine stip tot een echte vlek.

Wat is een aardbeienvlek?

Net als een ooievaarsbeet bestaat een aardbeienvlek uit een kluwen bloedvaatjes die zich in de huid ophopen. Aardbeienvlekken of hemangiomen zijn ongevaarlijk, maar kunnen behoorlijk opvallend zijn. Ze kunnen behalve in het gezicht en in de hals ook op andere plekken op het lichaam voorkomen. De kleur van de vlek hangt af van de plaats in de huid. Oppervlakkige hemangiomen zijn rood, en dieper in de huid liggende vlekken zijn blauw. Ongeveer 10 procent van de kinderen heeft een hemangioom.

Trekt een aardbeienvlek vanzelf weg?

Een gedeelte van deze vlekken verdwijnt vanaf de leeftijd van 6 maanden. De meeste hemangiomen zijn voor de tiende verjaardag verdwenen. Meestal blijft er een klein litteken zichtbaar en ziet ook de huid er iets anders uit. Soms gaan de vlekken helemaal niet weg. Zitten de vlekken op duidelijk zichtbare plekken en zijn ze hardnekkig, dan kun je besluiten om ze weg te laten halen. Dit is een simpele en in principe ongevaarlijke schoonheidsoperatie.

Wanneer ga je met een hemangioom naar de huisarts?

Het is verstandig om naar de huisarts te gaan als het hemangioom begint te bloeden. Dit komt vooral bij grotere hemangiomen voor en kan lang duren. Ook als de vlek op een bijzondere plaats zit, bijvoorbeeld op een ooglid, waardoor je kind niet goed kan zien, of in de mond of de neus, is het goed om de huisarts ernaar te laten kijken. Heeft je kind meerdere hemangiomen, dan kan de huisarts je doorverwijzen. Er kunnen namelijk inwendige hemangiomen zijn, die eventueel problemen kunnen veroorzaken.

Wil je meer informatie?

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over de aardbeienvlek en ook informatie over andere huidaandoeningen.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.