Seks tegen je wil, heet ook wel 'seksueel geweld'. Of 'seksueel misbruik'.

Het hoeft niet alleen om seks te gaan. Het kan ook zijn dat iemand jou aanraakt waar je dat niet wilt. Of dat je iets bij de ander moet doen.

'Nee' zeggen

Als iemand iets doet wat jij niet wilt, zeg dan duidelijk: "Nee, dat wil ik niet." Soms lukt dat niet of luistert de ander niet en gaat hij of zij toch door. Dan gaat die persoon over je grens heen. Dat is strafbaar.

Het is niet jouw schuld!

Het is niet jouw schuld. Degene die jou aanraakt of misbruikt is de schuldige: hij of zij gaat over jouw grenzen heen. En dat mag absoluut niet.

Seks met kinderen, mag dat?

Nee. Hoe lief en aardig iemand ook is, seks met kinderen is verboden.

Praat erover met iemand die je vertrouwt

Als je misbruikt wordt, is het heel belangrijk dat het zo snel mogelijk stopt. Het is niet jouw schuld en je hoeft je er ook niet voor te schamen.

Praat daarom met een volwassene die je vertrouwt en bij wie jij je op je gemak voelt. Bijvoorbeeld met je ouders of met de juf of meester op school. Je kunt ook gratis bellen met de Kindertelefoon (0800-0432). Of chatten op Kindertelefoon.nl.

Kijk ook eens bij:

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.