Ruzie maken is eigenlijk helemaal niet leuk. En toch doen we het. Zelfs met de mensen die we eigenlijk het liefst vinden. Gelukkig kun je het na een ruzie altijd weer goedmaken.

Hoe kun je een ruzie weer goed maken?

Probeer met elkaar te praten over de ruzie. Doe dat als jullie allebei weer rustig zijn. Misschien heb je iets gezegd wat je niet zo bedoelde. Zeg dan sorry en vertel dat je het niet meende.

Met iemand anders praten

Als je het moeilijk vindt om de ruzie uit te praten, praat dan eerst met iemand anders over de ruzie. Bijvoorbeeld met je ouders, een broer of zus, of met een juf of meester.

Slaan, schoppen en uitschelden

Tijdens ruzies mag nooit geslagen, geschopt, of een andere vorm van geweld gebruikt worden. Als dat wel gebeurt, is het goed om daar met iemand over te praten. Bijvoorbeeld met je ouders, een juf of meester of een oom of tante.

Praat met de Kindertelefoon

Je kunt ook gratis bellen (0800-0432) en chatten met de Kindertelefoon.

Mijn ouders maken vaak ruzie

Maken je ouders vaak ruzie en heb je daar last van? Vertel hen dan dat je graag wilt dat ze ermee stoppen, omdat het je verdrietig maakt.

Kijk ook eens bij:

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.