Gaan je ouders scheiden? Misschien heb je dan het gevoel dat je tussen hen moet kiezen. Dat is niet zo.

Je ouders blijven altijd je ouders

Ook al zijn je ouders gescheiden, ze houden allebei nog steeds heel veel van jou. En ook al woon je bij de een, je houdt ook nog steeds van de ander.

Wat is een omgangsregeling?

Je ouders zijn verplicht om goed voor jou te zorgen en daar maken ze samen afspraken over. Die schrijven ze op in een 'omgangsregeling'. Daarin staat bijvoorbeeld hoe vaak je bij je moeder bent en hoe vaak bij je vader.

Als het afspraken maken niet lukt

Als je ouders samen geen goede afspraken kunnen maken, beslist de rechter bij wie je gaat wonen. Hij bepaalt dan ook hoe vaak je je andere ouder mag zien.

Mag je zelf weten bij wie je gaat wonen?

Als je jonger bent dat 12 jaar, beslist de rechter bij wie je gaat wonen. Je kunt wel een brief schrijven aan de rechter om te vertellen wat jij het liefst zou willen.

Telt jouw mening mee?

De rechter houdt rekening met jouw mening, maar hij bekijkt zelf welke ouder nu het beste voor je kan zorgen. Dat kan betekenen dat hij een andere beslissing neemt dan jij graag wilt.

Wat als je echt niet wilt?

Als je echt niet bij je vader wilt wonen, of per se niet bij je moeder, is het goed om daarover met je ouders te praten. Vertel wat je wilt en waarom.

Kijk ook eens bij:

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.