Het is niet raar om zenuwachtig te zijn voor toetsen. Daar heeft bijna iedereen last van. Als je de toets goed voorbereidt, worden de zenuwen vast minder. Misschien kunnen deze tips je helpen.

Je eigen studieplek

Als je wilt leren, heb je een plek nodig waar jij je goed kunt concentreren. Je kunt verschillende plekken in huis uitproberen:

  • in de woonkamer aan de eettafel, op de grond of op de bank;
  • op je slaapkamer aan je bureau, op de vloer of op je bed;
  • als het lekker weer is buiten aan de tuintafel.

Je vindt vast een plekje waar je goed kunt leren.

Niet alleen maar leren

Ga niet twee uur achter elkaar alleen maar zitten leren. Probeer af en toe even een pauze te nemen. Na bijvoorbeeld een half uur leren, kun je vijftien minuten iets heel anders doen wat je leuk vindt. Zoals een spelletje spelen, wat tv kijken of met iemand bellen.

Ik weet het antwoord niet!

Kom je bij de toets een vraag tegen waarvan je het antwoord niet weet? Sla die dan gewoon even over. Aan het einde van de toets weet je het antwoord misschien wel!

Hulp bij het leren

Als je moeite hebt met leren, vraag dan aan je familie of klasgenoten of ze je kunnen helpen. Je kunt ook praten met de juf of meester en vragen of zij tips hebben.

Kijk ook eens bij:

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.