Je hebt vast al ontdekt dat meisjes anders zijn dan jongens. Nu je ouder wordt, worden die verschillen groter.

De puberteit

Een meisje komt in de pubertijd tussen ongeveer 8 en 13 jaar. Je krijgt dan lichaamshaar en borsten, je wordt ongesteld en je gaat ineens sneller groeien.

Wat is normaal?

Jouw lichaam groeit op zijn eigen manier. Je kunt dus eerder of later in de puberteit komen dan klasgenoten. Jezelf met hen vergelijken heeft daarom geen zin.

Wanneer krijg ik lichaamshaar?

Het maakt niet uit of je een meisje of een jongen bent, iedereen krijgt lichaamshaar. Bij meisje begint dit te groeien tussen de 8 en 13 jaar.

Wanneer krijg ik borsten?

Bij de meeste meisjes beginnen borsten te groeien tussen hun 8e en 13e jaar. Soms doen borsten een beetje pijn als ze groeien.

Wanneer word ik ongesteld?

Een meisje wordt ongesteld tussen ongeveer 10 en 16 jaar. Als je ongesteld moet worden of ongesteld bent, kun je last krijgen van buikpijn, hoofdpijn of vermoeidheid. Dat hoort er allemaal bij. Heb je er veel last van? Maak dan een afspraak met je huisarts.

Heb je vragen?

Heb je vragen over de puberteit of over je lichaam? Praat dan met iemand die je vertrouwt zoals je ouders, een oom of tante of de juf of meester. Je kunt ook gratis bellen (0800-0432) en chatten met de Kindertelefoon. Of kijk voor meer informatie in de Pubergids.

Kijk ook eens bij:

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.