Ben jij hoogbegaafd of ken je iemand met hoogbegaafdheid? Dan weet je dat hoogbegaafde mensen een hoog IQ hebben en snel iets begrijpen. Als je hoogbegaafd bent, dan maak je snelle en creatieve denkstappen. Dat zorgt ervoor dat andere mensen je soms niet kunnen volgen. Ze begrijpen je gewoon niet. Als je hoogbegaafd bent dan heb je meestal ook veel doorzettingsvermogen. Je wilt alles heel goed doen. Hierdoor ben je misschien wat perfectionistisch.

Wat betekent het om hoogbegaafd te zijn?

Als je hoogbegaafd bent, dan kun je goed leren. Je begrijpt alles snel. Je kunt problemen snel analyseren en denkt creatief. Het kan zijn dat je je op school erg verveelt, omdat de stof te gemakkelijk voor je is. Maar dat betekent niet automatisch dat je hoge cijfers haalt.

Problemen bij hoogbegaafdheid

Als je zelf erg slim bent en snel iets begrijpt, dan kunnen je klasgenoten je soms niet volgen. Ze vinden je misschien een "nerd". Misschien word je zelfs gepest. Het kan zijn dat je je schaamt voor je hoogbegaafdheid. Sommige jongeren proberen zelfs lagere cijfers te halen om niet op te vallen. Dat maakt dat je je erg onbegrepen kunt voelen of eenzaam.

Soms zijn hoogbegaafden erg perfectionistisch. Je wilt alles zo goed mogelijk doen. Dat kan ervoor zorgen dat je faalangst krijgt. Je hebt dan veel stress voor toetsen.

Tips

  • Blijf jezelf. Schaam je niet voor je hoogbegaafdheid. Ga je niet dommer voordoen dan je in werkelijkheid bent. Daar word je alleen maar ongelukkig van.
  • Niet alles hoeft perfect te zijn!
  • Word niet boos als anderen je niet snappen.
  • Als je iets uitlegt aan anderen, probeer dat dan op een eenvoudige manier.
  • Vraag extra uitdagingen op school. Dan zijn je schooldagen minder saai.
  • Zoek een uitdagende hobby. Leer bijvoorbeeld een nieuwe taal of lees moeilijke boeken.
  • Worstel je erg met je hoogbegaafdheid? Praat erover met je ouders, vrienden, je mentor of een psycholoog.
  • Ken je mensen die hoogbegaafd zijn? Behandel ze dan net zo als je je andere vrienden behandelt.

Meer informatie

Meer informatie over hoogbegaafdheid op school kun je vinden op de website van Oudersonderwijs.nl. Wil je in contact komen met andere hoogbegaafden? Dat kan via de website van Mensa.nl, een internationale vereniging van zeer intelligente mensen.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.