Jullie maken vast wel eens grapjes over seks waar je samen hard om kunt lachen. Maar hoe praat je met elkaar over wat jullie fijn vinden en waar jullie grenzen liggen?

Praten over seks is spannend

Je kunt je ongemakkelijk voelen als je met je vriend(in) over seks wilt praten, maar het is belangrijk dat jullie elkaar leren kennen en dat jullie van elkaar weten wat jullie wel en niet fijn vinden.

Aan de andere kant, als je niet met de ander kunt praten over (veilige) seks, moet je je eerst afvragen of je eigenlijk wel aan seks met diegene moet beginnen.

Praten over seks: vijf tips

Zeggen wat je lekker vindt, of wat je niet wilt, is belangrijk. Zeker als de ander iets doet wat jij niet wilt of niet fijn vindt. Maar vaak gaan deze gesprekken anders dan verwacht. Soms komen onderwerpen op tafel waar jijzelf, of de ander, nog niet klaar voor bent.

Houd daarom de volgende vijf tips in je achterhoofd als je met je vriend of vriendin gaat praten over seks.

  1. Laat de ander uitpraten, zodat je het hele verhaal kunt horen. Ook al ben je het er niet mee eens. Je wilt vast dat je vriend(in) jou ook laat uitpraten.
  2. Respecteer elkaars mening. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening en je hoeft niet overal hetzelfde over te denken.
  3. Je hebt de vrijheid om te zeggen wat je wilt. Als je een onderwerp absoluut niet wilt bespreken, zeg dat dan. Respecteer ook de ander als hij of zij iets niet wil bespreken.
  4. Probeer tijdens het gesprek je gevoelens in bedwang te houden. Wat de ander ook zegt over zijn of haar wensen, het zijn maar woorden.
  5. Als een leuk gesprek een ruzie wordt, zeg dan dat je een andere keer verder wilt praten en nu even wat anders gaat doen. Jullie hebben dan allebei tijd om erover na te denken.

Waar kan ik advies vragen?

Als je nog niet met je vriend(in) over seks durft te praten, kun je ook bellen of chatten met iemand van Sense.info (0900-4024020) of De Kindertelefoon (0800-0432). Samen kunnen jullie bespreken hoe jij je grenzen kunt aangeven.

Let op lichaamstaal

Het lijkt vreemd, maar de meeste communicatie is 'non-verbaal'. Niet met woorden, betekent dat. Let daarom op elkaars lichaam: de lichaamstaal. Daaraan kun je ook merken of de ander iets wel of niet lekker vindt.

  • Hoe is de lichaamshouding?
  • Hoe is de ademhaling?
  • Maakt de ander geluidjes? Of niet?
  • Welke emotie laat het gezicht zien?
  • Hoe gebruikt de ander zijn of haar handen?

Kijk ook eens bij:

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.