Internetseks of cyberseks is seks via internet. Bijvoorbeeld voor de webcam je kleren uittrekken.

Wat is sexting?

Sexting is ook een vorm van internetseks. Je stuurt dan erotische berichtjes, filmpjes of foto's naar elkaar.

Hoe houd je het leuk?

Online flirten kan heel leuk en spannend zijn en daar is ook niks mis mee. Maar het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn.

  • Jij bepaalt wat je doet. Blijf daarom goed nadenken en luister naar je gevoel. Als je het niet vertrouwt, stop je.
  • Zorg dat je zeker weet met wie je internetseks hebt en dat je die persoon kunt vertrouwen.
  • Stuur niet zomaar een naaktfoto naar een ander.
  • Maak goede afspraken met elkaar, bijvoorbeeld dat jullie foto's direct weer verwijderen en niet doorsturen.
  • Zorg dat je nooit herkenbaar, bijvoorbeeld met je gezicht, in beeld bent.
  • Beveilig je telefoon goed, zodat anderen niet zomaar bij jouw foto's en filmpjes kunnen komen.

Wat kan er misgaan?

Er kunnen vervelende dingen gebeuren als je je kleren uittrekt voor de webcam of iemand een naaktfoto stuurt via de sociale media. Anderen kunnen jouw foto's en filmpjes doorsturen of zelfs op internet zetten, waar iedereen het kan zien.

Weet je bijvoorbeeld zeker met wie je het doet? Kun je die persoon vertrouwen en houdt deze rekening met jouw privacy? Zelfs van foto's die je op Snapchat zet, kan een screenshot worden gemaakt. Je kunt ook gechanteerd worden, dan moet je doen wat iemand zegt, anders zet deze de foto's online.

Foto's en video's van anderen

Dan de andere kant van het verhaal: wat doe jij met foto's of video's van anderen? Je kunt iemand veel pijn doen met het doorsturen van de beelden. Bovendien is het zelfs strafbaar als je geen toestemming hebt gekregen. Je kunt deze dus beter zo snel mogelijk verwijderen.

Problemen? Praat erover

Als je een nare ervaring hebt meegemaakt, dan is het goed om daarover te praten met iemand die je vertrouwt. Dat kunnen je ouders zijn, maar ook een familielid of een leraar. Je kunt ook bellen met De Kindertelefoon: 0800-0432). Op Kindertelefoon.nl kun je met hen chatten.

Er staan foto's van mij online! Wat nu?

Als iemand foto's of filmpjes van jou op internet heeft gezet, doe daar dan melding van via Helpwanted.nl. Kijk ook op Meldknop.nl. Daar vind je ook handige informatie om de foto's of video's van internet te laten verwijderen.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.