Seksueel geweld is wanneer iemand seksuele handelingen bij jou doet, terwijl jij dat niet wilt. Het kan ook zijn dat je gedwongen wordt om iets te doen.

Aanranding en verkrachting

Aanranding is iemand dwingen tot het doen of laten doen van seksuele handelingen. Zoals het aanraken van borsten, billen, penis, of vagina. Ook zoenen onder dwang is aanranding.

Bij verkrachting wordt de vagina, anus of mond ongewenst binnengedrongen, bijvoorbeeld met de penis, vingers, of met een voorwerp.

'Nee' zeggen

De eerste stap is 'nee' zeggen als zoiets gebeurt. Maar soms lukt dat niet, of de ander luistert niet. Dan gaat iemand over je grens. Op Sense.info vind je hier meer informatie over.

De dader is schuldig

Het is niet jouw schuld. De dader is de schuldige: hij of zij heeft zonder toestemming dingen gedaan die jij echt niet wilt. En dat mag absoluut niet.

Erover praten helpt

Je kunt je erg vernederd, vies, machteloos en ongelukkig voelen over wat er is gebeurd. Blijf er niet mee zitten, maar praat erover met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je ouders, een goede vriend(in), of met iemand van school.

Je kunt ook praten met je huisarts, een Sense verpleegkundige of bellen met de Sense hulplijn: 0900-4024020.

Laat je onderzoeken

Als je verkracht bent (ook als het anale of orale seks was), is het goed om je te laten onderzoeken door een arts. Misschien heb je een soa of andere lichamelijke beschadigingen. Ga hiervoor naar het Centrum Seksueel Geweld bij jou in de buurt.

Aangifte doen?

Seksueel geweld is strafbaar en je kunt dus aangifte doen bij de politie. Dit kan je ook helpen om de gebeurtenis te verwerken. Doe het alleen als je er klaar voor bent.

Misschien vind je het moeilijk om aangifte te doen. Bedenk dat als je het wel doet, je daarmee misschien kunt voorkomen dat de dader andere slachtoffers maakt.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.