Met groeten en fruit krijgt je lichaam allerlei stoffen die het nodig heeft om te groeien en gezond te blijven zoals vitamines A, B en C, calcium, magnesium en ijzer. Hoe zorg je dat je lichaam al die bouwstoffen binnenkrijgt?

Tip 1: begin de dag met een ontbijt

Een goed ontbijt brengt je spijsvertering op gang en zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren. Bovendien ga je dan minder snel snoepen of snacken later in de ochtend.

Tip 2: gezonder boodschappen doen

Maak met je ouders afspraken over de boodschappen. Je kunt zeggen dat je gezonder wilt eten en dat je het fijn vindt als zij geen koek of chips meer kopen.

Tip 3: experimenteer met groenten en fruit

Leer nieuwe groenten en fruit eten. Elk seizoen kun je bijvoorbeeld andere groenten en fruit kopen. Zo krijg je nog meer keus in wat je lekker of vies vindt.

Tip 4: zelf koken

Je kunt thuis voorstellen dat je een dag in de week zelf gaat koken. Zo leer je hoe je moet koken en ook hoe je gevarieerd kunt eten. Kijk voor gezonde recepten op Voedingscentrum.nl.

Tip 5: zeg 'nee' tegen snoep

Durf nee te zeggen als je snoep of snacks aangeboden krijgt. Je kunt jezelf voorbereiden door te oefenen voor de spiegel. Je kunt ook fruit of een andere gezonde snack meenemen.

Tip 6: geen frisdrank

In frisdrank en energiedrank zit erg veel suiker. Drink daarom liever water of thee.

Tip 7: maak een groente-planning

Als je voor jezelf kookt, kun je groenten plannen voor de dagen van de week. Bijvoorbeeld doperwten op maandag, sperziebonen op dinsdag, zuurkool op woensdag, broccoli op donderdag, enzovoort.

Tip 8: vlees of vis

Je kunt tip 7 ook gebruiken voor vlees, kip, of vis. Bijvoorbeeld schnitzel op maandag, kip op dinsdag, gehakt op woensdag, pangasiusfilet (vis) op donderdag, enzovoort.

Tip 9: fruit

Je kunt tip 7 ook gebruiken voor fruit. Bijvoorbeeld een appel en banaan op maandag, een sinaasappel en druiven op dinsdag, een peer en perzik op woensdag, enzovoort.

Tip 10: creatief met groente

'Verstop' groenten in gerechten. Doe bijvoorbeeld spinazie door de lasagne. Of maak een quiche waarin eigenlijk bijna alle groenten kunnen.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.